Доступність посилання

ТОП новини

Суперечка між Грецією і Македонією щодо назви наближається до розв’язання – Меркель


Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем’єр Македонії Зоран Заєв на зустрічі в Берліні, 21 лютого 2018 року
Канцлер Німеччини Анґела Меркель і прем’єр Македонії Зоран Заєв на зустрічі в Берліні, 21 лютого 2018 року

Македонія зараз наблизилася максимально до розв’язання суперечки щодо назви із Грецією, заявила 21 лютого канцлер Німеччини Анґела Меркель.

«Я дуже задоволена тим, що є поступ у переговорах… За останні 10 років рішення не було настільки близьким, як зараз, і було б чудово, якби решту суперечностей вдалося подолати», – сказала Меркель у Берліні після зустрічі з прем’єром Македонії Зораном Заєвим.

Греція втягнута в тривалу суперечку зі своїм балканським сусідом за використанням назви «Македонія». Суперечка виникла після того, як Македонія, що десятки років була частиною колишньої Югославії, отримала у 1991 році незалежність.

Греція стверджує, що ім’я сусідньої країни означає претензії до назви грецької провінції Македонія і хоче це змінити. Македонська влада заперечує звинувачення.

Лідери обох країн заявили про досягнуті успіхи у врегулюванні суперечки, вказавши на те, що угода може включати назву «Македонія» з додатком «Верхня», «Нова» або «Північна».

Переговірник від ООН Метью Німец нещодавно висловив оптимізм щодо того, що балканські сусіди можуть припинити суперечки цього року, незважаючи на жорстку опозицію націоналістичних партій у обох країнах.

Суперечка довкола назви «Македонія» протягом багатьох років створює перешкоди для спроб Македонії приєднатися до Європейського союзу і НАТО, бо Афіни, зокрема, блокували відповідні заявки Македонії.

XS
SM
MD
LG