Доступність посилання

ТОП новини

Суд відпустив на поруки архітектора Шемотюка в справі підпалу будівлі УПЦ (МП) біля Десятинної церкви


Сотні людей прийшли на акцію, пов’язану зі спорудою УПЦ (МП) у буферній зоні «Софії Київської», Київ, 3 лютого 2018 року
Сотні людей прийшли на акцію, пов’язану зі спорудою УПЦ (МП) у буферній зоні «Софії Київської», Київ, 3 лютого 2018 року

Апеляційний суд Києва відпустив на поруки народних депутатів архітектора Олексія Шемотюка, якого підозрюють у спробі підпалу незаконно зведеної каплиці Української православної церкви (Московського патріархату) у Києві біля фундаменту Десятинної церкви.

«Застосувати щодо Шемотюка Олексія Володимировича запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів України Шверка Григорія, Сотник Олени, Черненка Олександра, Луценка Ігоря, Корчинської Оксани, Левуса Андрія, Кишкаря Павла та помічника заступника начальника Генерального штабу України Гончара Ярослава», – сказав суддя.

Суд зобов’язав Шемотюка прибувати за кожною вимогою, не виїжджати за межі населеного пункту проживання, повідомляти про зміну місця проживання та здати закордонний паспорт. Ухвала діятиме до 25 березня – на час досудового розслідування. Вона оскарженню не підлягає.

5 лютого Апеляційний суд Києва відпустив на поруки народних депутатів й іншого архітектора, затриманого за підозрою у спробі підпалу незаконно зведеної каплиці, – Олександра Горбаня.

25 січня поліція повідомила про затримання двох чоловіків, якими виявилися архітектори Олександр Горбань та Олексій Шемотюк, через спробу підпалити так званий «Десятинний монастир» УПЦ (Московського патріархату). Провадження відкрили за статтею про «замах на умисне знищення або пошкодження майна». Пізніше Шевченківський райсуд Києва взяв двох архітекторів під варту на два місяці з можливістю внесення застави, попри клопотання прокурора обмежитись домашнім арештом.

3 лютого біля Національного музею історії України на підтримку архітекторів мітингували кілька сотень людей. Паралельно представники УПЦ (МП) проводили мітинг-молебень на захист споруди.

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2005 році. Попри відсутність дозвільних документів, «монастир» понад 10 років функціонує на території історичної пам’ятки.

На цю ж тему:

Акція біля каплиці УПЦ (МП) у Києві: активісти захищали архітекторів, віряни – споруду​

Представники УПЦ (МП) чинять спротив демонтажу незаконного «Десятинного монастиря» – представник КМДА

Петиція про знесення «каплиці» УПЦ (МП) у Києві зібрала необхідні підписи

На захист двох архітекторів, арештованих за підпал споруди УПЦ (МП), виступили депутати і активісти

XS
SM
MD
LG