Доступність посилання

ТОП новини

Президент США заперечив приписуване йому грубе слово щодо мігрантів


Дональд Трамп, архівне фото
Дональд Трамп, архівне фото

Президент США Дональд Трамп заперечив, що використав грубе слово стосовно деяких країн походження іммігрантів, про яке стверджували засоби інформації і яке підтвердили члени Сенату.

«Слова, які я говорив на зустрічі (з законодавцями щодо імміграції), були різкі, але це було не те слово, яке я сказав», – написав Трамп у твітері.

Він також заявив, що не говорив нічого образливого про гаїтян – «крім того, що Гаїті, очевидно ж, дуже бідна і неспокійна країна». «Я не казав «геть їх». Це вигадали демократи. Я маю чудові відносини з гаїтянами. Мабуть, варто робити записи майбутніх зустрічей – на жаль, довіри немає!» – написав Трамп, коментуючи повідомлення про перебіг тієї зустрічі.

Раніше засоби інформації у США повідомили, що попереднього дня, 11 січня, Трамп грубо відгукнувся про Гаїті й деякі інші країни, звідки до США прибувають іммігранти, на зустрічі з законодавцями на теми імміграції. За цими повідомленнями, президент США, відкидаючи пропоновану законодавцями домовленість щодо імміграції, запитував, чому до США мають допускати людей із Гаїті та інших «країн – ям із лайном».

Речник Білого дому Радж Шах, коментуючи повідомлення, не став заперечувати, що Дональд Трамп зробив таке зауваження.

А сенатор-демократ Річард Дербін, який був присутній на зустрічі, підтвердив, що було сказане саме це слово.

Повідомлення про таку заяву Трампа викликало різку критику в конгресменів від обох провідних партій – і демократів, і республіканців. Вони називали слова президента расистськими і неприйнятними для голови держави і вимагали вибачення.

Так само – расистськими – назвав слова президента США і речник Управління верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл. «Не можна відкидати як «ями з лайном» цілі країни і континенти, населення яких не біле, а відтак не бажане», – сказав він журналістам у Женеві 12 січня.

XS
SM
MD
LG