Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: українська сторона планує 18 січня обмінятися списками заручників із бойовиками


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська заявляє, що українська сторона планує 18 січня обмінятися актуальною інформацією та списками заручників із підтримуваними Росією бойовиками. Про це вона повідомила в інтерв’ю телеканалу «112 Україна».

«Зараз проводиться дуже важлива й дуже потрібна робота, коли ми знову актуалізуємо списки – кожен у себе. Ми повинні зустрітися 18 січня і обмінятися актуальною інформацією та актуальними списками. Після цього почнуться переговори щодо наступного етапу», – сказала вона.

Омбудсмен висловила сподівання, що наступний етап обміну буде набагато швидшим.

Лутковська також уточнила, що Київ буде запитувати для обміну мінімум 20 людей, утримуваних на непідконтрольній українській владі території.

«Україна від самого початку розшукувала понад 94 осіб. На жаль, були звільнені в рамках останньої процедури 74 людини. Відповідно, ще як мінімум 20 осіб перебувають на непідконтрольній території. І список тих, за кого ми будемо боротися, напевно, буде більшим», – сказала вона.

27 грудня 2017 року на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Він був запланований за формулою «306 (тих, видачі кого домагалися підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)». Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

XS
SM
MD
LG