Доступність посилання

ТОП новини

У Києві біля Кабміну активісти вимагали спростити процедуру надання землі учасникам бойових дій


У Києві біля будівлі Кабміну близько ста активістів та учасників бойових дій на Донбасі протестували з вимогою спрощення механізму надання землі ветеранам української воєнної операції на Донбасі.

За словами учасників пікету, після того, як уряд змінив порядок обігу сільськогосподарських земель, у більшості областей повністю припинився процес виділення землі ветеранам та родинам загиблих бійців.

Кабмін у червні 2017 року схвалив постанову № 413, яказапроваджує Стратегію управління землями сільськогосподарського призначення. Одна з норм Стратегії передбачає, що місцевий орган Держгеокадастру має право безоплатно передавати державні земельні ділянки у приватну власність громадянам, лише якщо їхня сумарна площа не перевищує 25% від площі ділянок, які продали з аукціону у попередньому кварталі.

Один з пунктів Стратегії передбачає, що учасники бойових дій на Донбасі мають першочергове право на безкоштовні земельні ділянки сільськогосподарського призначення. Проте, як стверджують учасники протесту, місцева влада після ухвалення постанови №413 майже не виділяє землю ані ветеранам, ані навіть родинам загиблих бійців, через те, що земельні аукціони практично не відбуваються.

Один з організаторів протесту, голова об’єднання учасників АТО «Українці – разом» Руслан Руденко заявив під час мітингу, що уряд має якнайшвидше внести зміни до своєї постанови, які б розблокували виділення землі учасникам бойових дій.

Руденко також заявив, що напередодні він з однодумцями зустрічався з представниками Мінсоцполітики, які пообіцяли змінити процедуру виділення землі учасникам бойових дій на Донбасі під час найближчого засідання уряду 11 січня. Проте у порядку денному урядового засідання цього питання наразі немає.

За даними Міноборони, станом на жовтень 2017 року статус учасника бойових дій в антитерористичній операції (АТО) отримали понад 216 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG