Доступність посилання

ТОП новини

У Саакашвілі достатньо статусів, щоб не бути екстрадованим з України після рішення суду в Тбілісі – адвокат


Руслан Чорнолуцький
Руслан Чорнолуцький

У екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі на сьогодні є достатньо правових статусів для того, щоб влада України не могла його екстрадувати навіть після рішення суду в Тбілісі, заявив в коментарі Радіо Свобода адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький.

«Одночасний збіг і розгляд в Україні таких важливих справ, як кримінальна справа, яку ініціювала влада в Україні, та справа з ДМС і спір у Грузії – це дійсно не випадковість. Тому у Міхеїла Саакашвілі достатньо сьогодні статусів правових для того, щоб влада України не могла його екстрадувати та видворити. По-перше, він є підозрюваним в кримінальній справі за законами України. По-друге, йде досудове розслідування, де він є процесуальною стороною», – заявив Руслан Чорнолуцький.

За словами адвоката, справи в Україні, у яких Саакашвілі проходить як підозрюваний (за матеріалами, оприлюдненими генпрокурором Юрієм Луценком) та як свідок (щодо «захоплення» Жовтневого палацу), є своєрідним «запобіжником» для його екстрадиції до Грузії.

«В Кримінальному процесуальному кодексі є декілька статей, які вказують саме на те, що особа, до якої є претензії з боку нашого законодавства і в якої є статус в рамках кримінального процесу, не може бути видворена. Але найголовніше – людина, яка була громадянином України та останні роки проживала в Україні, не має права бути екстрадованою. Це говорить закон про статус іноземців та осіб без громадянства, це говорить міжнародна конвенція, яку ратифікувала Україна», – вважає Чорнолуцький.

Раніше сьогодні Міський суд Тбілісі заочно засудив екс-президента Грузії, колишнього голову Одеської ОДА Міхеїла Саакашвілі до трьох років позбавлення волі за статтею про «зловживання службовим становищем» у справі про вбивство у 2006 році співробітника «Об’єднаного банку Грузії» Сандро Ґірґвліані. Сторона захисту Саакашвілі заявляла, що справа є політичною і спрямованою проти Саакашвілі як проти одного з найбільш впливових, за їхніми словами, опозиційних політиків Грузії.

Грузія тривалий час домагається від України видачі Саакашвілі, проти якого в його рідній країні порушена низка кримінальних справ.

Наприкінці липня президент України Петро Порошенко підписав указ про припинення громадянства України Міхеїла Саакашвілі, за повідомленнями, через свідоме подання неправдивих відомостей при набутті українського громадянства.

XS
SM
MD
LG