Доступність посилання

ТОП новини

У Непалі заборонили самостійно підійматися на Джомолунгму й інші гірські вершини


Гора Джомолунгма
Гора Джомолунгма

У Непалі заборонили самостійно, без супроводу, підійматися на Джомолунгму, найвищу вершину світу, відому в англомовному світі як «Еверест», та на інші гірські вершини.

Представник Міністерства культури, туризму й цивільної авіації Непалу Магешвор Неупане заявив агентству «Франс-прес» у суботу, 30 грудня, що метою змін у правилах щодо альпінізму є підвищення рівня безпеки.

Багато мандрівників намагалися підкорити непальські гори самостійно, однак у низці випадків це закінчувалося трагедією.

Місцеві посадовці вважають, що зміни в правилах щодо альпінізму також допоможуть надати додаткову роботу непальським гідам.

Крім того, уряд Непалу тим самим рішенням, ухваленим увечері в четвер, запровадив заборону підійматися на гірські вершини людям з подвійною ампутацією та незрячим.

Із початку 1920-х років, коли почалися перші спроби піднятися на вершину Джомолунгми (що завершилися успіхом тільки 1953-го), там загинули майже 300 людей.

У Непалі розташовані вісім з 14 світових вершин, висота яких перевищує вісім тисяч метрів. Близько 450 альпіністів – 190 іноземців і 259 непальців – досягли вершини Джомолунгми з південного непальського боку протягом 2016 року.

Джомолунгма, заввишки у 8848 метрів, лежить на кордоні між Непалом і Китаєм, її вершина також доступна з північного, китайського, боку.

XS
SM
MD
LG