Доступність посилання

ТОП новини

Прес-служба Ради: Геращенко каже, що Київ передав 233 людини проросійським бойовикам


Зліва направо: президент України Петро Порошенко, звільнений з полону російських гібридних сил релігієзнавець Ігор Козловський та перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, 27 грудня 2017 року
Зліва направо: президент України Петро Порошенко, звільнений з полону російських гібридних сил релігієзнавець Ігор Козловський та перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко, 27 грудня 2017 року

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявляє, що у результаті обміну на Донбасі звільнені 73 українських заручників, а 233 людини Київ передав підтримуваним Росією бойовикам.

«27 грудня в районі Майорського, що в Донецькій області, відбулося звільнення заручників. З в'язниць бойовиків були звільнені 73 українця, які незаконно утримувалися в ОРДЛО», – цитує Геращенко прес-служба Верховної Ради.

Раніше повідомлялося, що сепаратисти передали українській стороні 74 людини, зокрема і Ірина Геращенко про це повідомляє.

У прес-службі Верховної Ради не пояснюють причин цієї різниці, водночас в угрупованні «ДНР» заявили, що одна людина відмовилася повертатися на територію, підконтрольну українській владі.

У свою чергу, за даними Геращенко, Київ передав 233 людини зі списку у 306 шляхом помилування та звільнення їх з-під варти – серед переданих немає таких, які вчинили вбивства та інші важкі злочини, що не підпадає під процедуру помилування.

Після цього обміну, за даними СБУ, у полоні проросійських бойовиків залишаються 103 українських заручники.

Протягом останніх 1,5 року процес звільнення заручників був заблокований. 27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін заручниками.

Як повідомляв кореспондент Радіо Свобода з місця обміну, угруповання «ДНР» передало Києву 58 утримуваних громадян, серед них – релігієзнавець Ігор Козловський. У свою чергу, бойовики угруповання «ДНР» на своїх сайтах заявили про завершення обміну, проте зауважили, що кількість звільнених уточнюється.

Раніше 27 грудня відбувся обмін заручниками між Києвом і угрупованням «ЛНР». Українській стороні видали 16 людей, військових і цивільних, на підконтрольну бойовикам територію Луганщини повернулися, за даними представників сепаратистів, 73 людини (раніше заявляли про 99 осіб, але частина відмовилася повертатися).

На сьогодні на Донбасі був запланований обмін заручниками за формулою «306 (тих, видачі кого домагаються підтримувані Росією бойовики – ред.) на 74 (військових і цивільних, включених до списку на обмін Україною – ред.)».

XS
SM
MD
LG