Доступність посилання

ТОП новини

Антисемітські написи в Одесі зафарбували, поліція відкрила кримінальне провадження


Зафарбований напис на воротах Музею Голокосту в Одесі, 26 грудня 2017 року
Зафарбований напис на воротах Музею Голокосту в Одесі, 26 грудня 2017 року

Антисемітські написи на воротах у Музеї Голокосту, на паркані навколо колишньої синагоги і на дверях в офіс поблизу єврейського центру «Бейт-Гранд» зафарбували. За словами заступниці директора музею Софії Швець, це зробили ще 25 грудня.

«Написи з’явилися між третьою годиною дня і сьомою годиною вечора 25 грудня. Вчора музей не працював, а то ми б щось зробили. У музеї працюють тільки жінки, проте викликали б охорону. Близько 11-ої вечора я спілкувалася із директором і він мені сказав, що написів вже немає», – розповіла заступниця директора Радіо Свобода.

Це не перший інцидент в музеї. Швець розповіла, що близько двох років тому двері підпалювали, а в минулому році в приміщення намагався потрапити невідомий чоловік. Він бив у металеві двері, і там залишилися вм’ятини. Після цього двері тримають замкненими, потрапити в музей можна через домофон.

Речник одеської єврейської громади «Хабад» Берл (Болеслав) Капулкін заявив Радіо Свобода, що громада закликає провести швидке розслідування інциденту.

«Ми знаємо, чи це провокація, чи дійсно за покликом серця якісь антисемітські організації це зробили. Але, звісно, ми обурені тим, що вдень на центральних вулицях міста з’являються подібні заклики і будемо звертатися до президента для того, щоб прискорити розслідування», – заявив він. Недопущення подібних випадків – в інтересах держави, наголосив Капулкін, тому винні мають бути покарані.

За фактами антисемітських надписів на одеських будівлях поліція відкрила кримінальне провадження за першою частиною статті 161 Кримінального кодексу України – «умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності», розповів Радіо Свобода провідний консультант голови Одеської обласної поліції Руслан Форостяк. Стаття передбачає покарання у вигляді штрафу, виправними роботами або обмеженням волі на строк до п’яти років.

На думку Форостяка, ця провокація може бути пов’язана із нещодавнім паплюженням обеліску пам’яті воїнам АТО – в ніч на 23 грудня меморіальний камінь «Загиблим воїнам АТО» облили червоною фарбою.

XS
SM
MD
LG