Доступність посилання

ТОП новини

Чільний дипломат США попередив про загрозу Росії для Заходу


Браян Гук
Браян Гук

Чільний посадовець Державного департаменту США заявив, що дії Росії протягом останнього десятиліття засвідчили, що готовність Москви порушувати суверенітет і територіальну цілісність інших держав реальна, а «не просто риторична».

Як заявив директор політичного планування Держдепартаменту Браян Гук на дискусійному форумі щодо Росії в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, дії Москви під час війни проти Грузії 2008 року і останнім часом проти України є порушенням Статуту ООН і численних статей Хельсінкського Заключного акту.

За його словами, загроза Європі з боку Росії схожа на ту, якої зазнавав Захід у часи Холодної війни.

«Як і в минулому, загроза є скрізь від Балтики до Чорного моря. Росія засвідчила свої можливості і раптовими військовими навчаннями, і масштабними плановими, на кшталт недавніх «Захід-2017». Загроза застосування звичайних сил цілком реальна», – сказав дипломат.

Чільний зовнішньополітичний радник державного секретаря США додав, що, «як і в минулому, Росія грає у гру пропаганди і дезінформації, руйнуючи суспільства, електорат і інституції по всій євроатлантичній спільноті».

Але, наголосив Гук, велика різниця між нинішньою Росією і колишнім Радянським Союзом полягає в тому, що Росії бракує в її діях ідеологічної послідовності. «Але Росія все одно залишається серйозним супротивником», – додав він.

Дипломат навів як приклади порушення Москвою її зобов’язань із часів Холодної війни її війну проти Грузії 2008 року, незаконну анексію українського Криму і підтримку сепаратистів на сході України.

Браян Гук також повторив вимогу США до Росії відновити суверенітет і територіальну цілісність України, перш ніж санкції, накладені проти неї США, а також ЄС, іншими країнами, можуть бути послаблені.

Чільний представник Держдепартаменту закликав союзників у НАТО докласти більше зусиль для підтримки безпеки і стабільності в регіоні. «Загроза колективній безпеці (Заходу), яку становить Росія, очевидна, і ми на обох берегах Атлантики не можемо не зважати на неї», – сказав він.

При цьому, за словами дипломата, такі конфлікти і суперечки, як навколо України, Сирії чи Північної Кореї, можуть стати можливістю для США і Росії співпрацювати задля зменшення напруженості і насильства.

США далі рішуче налаштовані протистояти російській загрозі, але водночас, сказав він, «ми визнаємо, що співпрацювати (з Росією) йде на спільну користь, якщо ця співпраця просуває американські інтереси».

Співпраця з Москвою можлива, але США мають побачити ознаки, що Росія готова «повернутися до менш конфронтаційної позиції» в Європі і на Близькому Сході, заявив директор політичного планування Державного департаменту США Браян Гук.

XS
SM
MD
LG