Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура: заступника директора Одеського НПЗ засудили на 5 років умовно


Сергій Курченко
Сергій Курченко

Заступника гендиректора Одеського нафтопереробного заводу Дмитра Веремеєва, який пішов на угоду зі слідством у так званій «справі Курченка», засудили на 5 років позбавлення волі з роком випробувального терміну (умовно). Про це заявив прокурор Одеської області Олег Жученко.

За його словами, Веремеєв надав свідчення у «справі Курченка» щодо низки документів, а також про підозрюваних.

Крім того, як повідомив Жученко, засуджений має компенсувати частину з двох мільярдів збитків, завданих державі.

За даними прокуратури, також у рамках розслідування «справи Курченка» суд застосував спеціальну конфіскацію всього майна ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» і ТОВ «Енергія і газ Україна» на користь держави. Відповідно до рішення суду, конфісковано нежитлові виробничі приміщення і адміністративні будівлі загальною площею понад 38 тисяч квадратних метрів, а також земельні ділянки площею 77 гектарів і установки для забезпечення діяльності заводу.

За попередніми підрахунками, орієнтовна вартість майна, до якого застосовано спецконфіскацію, складає понад 200 мільйонів доларів США.

У травні 2017 року погоджено та направлено повідомлення про підозру Сергієві Курченку у створенні злочинної організації, ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. Його оголосили у розшук.

Генпрокуратура України визнала групу компаній СЄПЕК Сергія Курченка, якого зараховують до близького оточення колишнього президента Віктора Януковича, злочинною організацією і повідомила про досудове розслідування за фактом створення злочинної організації, «члени якої упродовж 2010–2014 років вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів у різних сферах економіки з метою заволодіння майном державних підприємств, що входять до системи Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, зокрема компаній «Нафтогаз» та «Укргазвидобування», а також Національного банку України».

Рішеннями судів в Україні на майно Сергія Курченка накладено арешт, а щодо нього самого винесено рішення про заочне засудження. За даними СБУ, Курченко переховується в Росії.

99,5 відсотків акцій компанії належать компанії Empson Limited. У 2013 році Антимонопольний комітет дозволив цій кіпрській компанії купити ці акції Одеського НПЗ.

XS
SM
MD
LG