Доступність посилання

ТОП новини

Президент США висловив «абсолютну відданість» статті про колективну оборону НАТО


Дональд Трамп (л) і Клаус Йоханніс (п) під час зустрічі у Вашингтоні, 9 червня 2017 року
Дональд Трамп (л) і Клаус Йоханніс (п) під час зустрічі у Вашингтоні, 9 червня 2017 року

Президент США Дональд Трамп заявив, що «абсолютно відданий» дотриманню статті 5 Вашингтонського договору про створення НАТО, яка визначає напад на одного члена як напад на всіх.

Виступаючи на прес-конференції у Вашингтоні з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом, який прибув із візитом, американський керівник заявив: «Я зобов’язував і зобов’язую Сполучені Штати до виконання статті 5».

Коментуючи свої вимоги до інших країн-членів збільшувати видатки на оборону, Трамп додав: «Звичайно, наше завдання – захищати, і це одна з причин того, чому я хочу, щоб усі були певні, що ми маємо дуже міцні сили завдяки тому, що платимо такі гроші, які необхідні, щоб мати такі сили. Так, абсолютно, я буду відданий дотриманню статті 5».

Але, відповідаючи цими словами на запитання про відданість США принципові колективної оборони в разі нападу на східному фланзі НАТО, Трамп не відповів на другу частину того запитання: чи будуть США захищати союзників у НАТО в разі нападу на них Росії.

Трамп також похвалив Румунію за те, що вона підвищила свої оборонні витрати до рівня у 2 відсотки від валового внутрішнього продукту, як вимагають норми НАТО, і навіть трохи вище. Він закликав і інших членів НАТО виконати це своє зобов’язання.

Президент США, виступаючи на зустрічі НАТО в Бельгії минулого місяця, цілком уникнув згадок про статтю 5, що викликало стривоженість у всьому Північноатлантичному союзі. В Білому домі США потім пояснювали, що підтримка Трампа принципові колективної оборони самозрозуміла, навіть якщо він не згадував про це. Але журналісти стверджували, що фраза про чітку підтримку цього принципу була в підготованому для Трампа тексті виступу, та він сам викинув її.

Відтоді дипломати і військові командувачі США вже висловлювалися на підтримку статті 5, але сумніви щодо відданості США принципові колективної оборони НАТО залишалися.

Раніше Дональд Трамп багато разів різко критикував те, що значна частина країн-членів НАТО в часи «перезавантаження» відносин із Росією зменшила свої оборонні витрати до рівнів нижче від 2 відсотків від ВВП. У його висловлюваннях тоді були натяки на те, що США не будуть виконувати свої союзницькі зобов’язання за статтею 5 у разі необхідності стосовно тих держав-членів, які замало витрачають на оборону.

XS
SM
MD
LG