Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: справа Шаріної не має нічого спільного з правосуддям


Наталія Шаріна у суді Москви після оголошення вироку, 5 червня 2017 року
Наталія Шаріна у суді Москви після оголошення вироку, 5 червня 2017 року

У міжнародній правозахисній організації Amnesty International засуджують вирок директорці Бібліотеки української літератури у Москві Наталії Шаріній.

«Цей політизований процес не має нічого спільного зі встановленням справедливості і підкреслює серйозні недоліки у судовій системі Росії. Наталію Шаріну не треба було переслідувати у судовому порядку, тим більше засуджувати», – заявив Денис Кривошеєв, заступник директора по Європі і Центральній Азії Amnesty International.

5 червня Міщанський суд столиці Росії Москви визнав колишню директорку Бібліотеки української літератури Наталію Шаріну винною в екстремізмі і розтраті і засудив її до чотирьох років позбавлення волі умовно.

Сама Шаріна назвала вирок політичним. Її захист заявив про намір оскаржити його.

Раніше держзвинувачення попросило призначити Шаріній п’ять років позбавлення волі умовно. Захист просив виправдати екс-директора.

За версією слідства, в 2011-2015 роках Шаріна поширювала визнану в Росії екстремістською книжку лідера УНА-УНСО Дмитра Корчинського, а також вела «антиросійську пропаганду» за допомогою іншої друкованої продукції. З жовтня 2015 року Шаріна перебуває під домашнім арештом. Провину вона не визнає.

У березні 2017 року Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу Шаріної на умови домашнього арешту. Правозахисний центр «Меморіал» визнав її політв’язнем.

XS
SM
MD
LG