Доступність посилання

ТОП новини

Низка суддів-кандидатів до нового Верховного cуду раніше працювали разом з родичами – «Схеми»


Частина суддів-кандидатів до нового Верховного cуду України раніше працювали одночасно з родичами у одних і тих же структурах. Це з’ясувалося під час співбесід, йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Так, конкурсант Олександр Васильєв працював суддею у Апеляційному суді Донецької області у той час, коли його дочка була помічницею судді. Подібне робоче «сусідство» він вважає поширеною та нормальною практикою. «У багатьох суддів працюють доньки та сини помічниками», – зазначив він у коментарі «Схемам».



Разом з донькою працював у Апеляційному суді Донецької області інший конкурсант – Геннадій Гришин. «Були питання, що ми працюємо в одній організації, але однозначно вона йшла в цивільну палату, де і знаходилась», – так пояснив він це журналістам програми.



В одній установі – Апеляційному суді Луганської області – працювала разом з донькою і суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Валентина Орлянська. Вона каже: спочатку «навіть не знала», що її дитину запросили працювати туди. А потім – коли їм траплялося розглядати одну справу – навмисне брала самовідвід.


Суддя Олександр Дем’яносов працював у Апеляційному суді Донецької області разом з братом-суддею і пасинком, який був помічником іншого судді. «Брат працював у цивільній палаті, а я – криміналіст. Ми не перетиналися. Ніколи і ніде жодних конфліктів не виникало з цього приводу», – пояснив він «Схемам». Цей суддя – один із кандидатів до кримінальної касації Верховного суду, щодо якого Громадська рада доброчесності дала негативний висновок.



«Схеми» також виявили, що деякі члени Вищої кваліфікаційної комісії не завжди оголошують про самовідвід у випадку знайомства з конкурсантом.

XS
SM
MD
LG