Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Швеції: розслідування справи Ассанжа можуть поновити


Головний прокурор Швеції Маріанна Ню, Стокгольм, 19 травня 2017 року
Головний прокурор Швеції Маріанна Ню, Стокгольм, 19 травня 2017 року

Прокуратура Швеції заявляє, що справу проти засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в цій країні можуть поновити.

Як повідомила 19 травня прокурор Маріанна Ню, це станеться, якщо він з’явиться в Швеції до 2020 року, коли закінчується термін давності злочину.

Раніше сьогодні шведські прокурори заявили, що припиняють розслідування за звинуваченням Ассанжа в зґвалтуванні.

Прокуратура Швеції припинила розслідування справи Ассанджа (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Ню додала, що прокуратура не робить «ніяких заяв про винуватість» чи невинуватість Ассанжа.

«За моєю оцінкою, передачу неможливо було б здійснити в найближчому майбутньому», – сказала вона, додавши, що Ассанж уникав спроб британської і шведської влади арештувати його.

Засновник WikiLeaks заявив, що «не пробачить і не забуде» свого «ув’язнення». «Затриманий на сім років без висунення звинувачень, за цей час мої діти виросли, а моє ім’я було спаплюжене», – написав він у Twitter.

Тим часом, WikiLeaks на своїй сторінці в Twitter пише, що в справі Ассанжа «акцент змістився у бік Сполученого Королівства». Велика Британія може отримати прямий запит про екстрадицію австралійця від США, де його розшукують у зв’язку з витоком секретних документів про війни в Іраку та Афганістані.

Водночас лондонська поліція заявила, що засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа арештують після того, як він залишить посольство Еквадору в столиці Великої Британії. Як ідеться в заяві, це пов’язано з тим, що Ассанж не з’являвся до суду після того, як його звільнили під заставу.

«Поліція столиці Британії зобов’язана виконати цей ордер, як тільки він залишить посольство», – йдеться в заяві поліції Лондона.

Ассанж від 2012 року живе в Лондоні в посольстві Еквадору, де він переховувався від шведського правосуддя.

Прокурори в Швеції вимагали його видачі в зв'язку зі звинуваченнями в сексуальних злочинах. У 2012 році Верховний суд Великої Британії дозволив його екстрадицію до Швеції. Ассанж категорично заперечував свою провину.

Він також заявляв, що побоюється приїжджати до Швеції, влада якої може видати його США, де його розшукують у зв’язку з витоком секретних документів про війни в Іраку та Афганістані.

XS
SM
MD
LG