Доступність посилання

ТОП новини

У Москві портрет Сталіна встановили на станції метро «Сокольники»


Портрет Сталіна на станції московського метро «Сокольники», 14 травня 2017 року
Портрет Сталіна на станції московського метро «Сокольники», 14 травня 2017 року

Портрети радянського диктатора Йосипа Сталіна, а також його поплічника Лазаря Кагановича були встановлені на станції московського метро під час урочистостей з нагоди 82-ї річниці відкриття підземної транспортної мережі російської столиці.

Портрет висів біля входу на станції метро «Сокольники» на північному сході Москви 14 травня в рамках історичної експозиції про відкриття Московського метрополітену 15 травня 1935 року. Далі у вестибюлі пасажирів зустрічав прапор із вихвалянням «великого, дорогого Сталіна» як «ініціатора і натхненника будівництва метрополітену».

Таке рішення спричинило критику багатьох російських користувачів соціальних медіа, які вважають цей крок частиною кампанії виправдання кривавого диктатора. Відомий гуморист і критик режиму Путіна Віктор Шендерович у відповідь запропонував у майбутньому відзначити портретом радянського серійного вбивцю Андрія Чикатила. «Він був серійним вбивцею, ви говорите? Ну так, звісно, але це дрібниці. Щонайменше, на тлі Сталіна», – написав Шендерович у Facebook.

Сталін залишається для багатьох росіян зразком державного керівника. Шанувальники вказують, що під його орудою СРСР переміг нацистську Німеччину в Другій світовій війні, була проведена індустріалізація Радянського Союзу.

Критики вказують на репресії, жертвами яких стали мільйони радянських громадян. Вони також твердять, що перемога над нацистами була здобута попри серйозні помилки з боку Сталіна.

Нові пам'ятники Сталіну з’явилися в містах Росії в останні роки, критики цієї тенденції звинувачують владу Путіна в реабілітації образу диктатора.

Дослідження, проведені незалежним «Левада-Центром» у січні 2017 року, показали, що майже 50% росіян сприймають Сталіна позитивно – це найвищий показник упродовж останніх 16 років.

XS
SM
MD
LG