Доступність посилання

ТОП новини

Суд продовжив термін тримання під вартою обвинуваченим у вербуванні українців для торгівлі наркотиками в Росії


Під час попередного засідання суду 12 травня 2017 року
Під час попередного засідання суду 12 травня 2017 року

Суд у Дніпрі на першому засіданні у справі вербувальників українців для торгівлі наркотиками в Росії продовжив запобіжні заходи обвинуваченим ще на два місяці: трьом, узятим під варту, – у вигляді тримання під вартою та одному – утримання під домашнім арештом.

На судовому засіданні в представники захисту підозрюваних заявили про те, що звернулись до Вищого спеціалізованого суду з клопотанням про зміну підсудності – щоб справа була переведена з Бабушкінського районного суду Дніпра у Солом’янський районний суд Києва. Саме з Києва відбувалось відправлення завербованих людей до Росії.

Водночас Бабушкінський суд відправив обвинувальний акт до Апеляційного суду Дніпропетровської області з тим, щоб суд змінив підсудність на інший районний суд Дніпра – Індустріальний, за місцем реєстрації органу досудового слідства.

Як пояснила Радіо Свобода правозахисниця Марія Томак, тепер має бути визначено, де саме розглядатимуть цю справу.

«Тепер головна інтрига у визначенні підсудності. Якщо спершу почне розглядати справу Вищий спеціалізований суд, то він витребує матеріали справи у Бабушкінського райсуду, і вже він буде визначати підсудність. Якщо ж першим почне розглядати справу Дніпропетровський апеляційний суд, то він, найімовірніше, як прогнозують, може вирішити, що підсудність має визначати Вищий спеціалізований суд. Тобто, найімовірніше, врешті від рішення Вищого спеціалізованого суду залежатиме, де розглядатимуть цю справу», – сказала Марія Томак.

Підготовче засідання у розгляді справи вербувальників людей для торгівлі наркотиками в Росії мало відбутись у Бабушкінському районному суді Дніпра у п’ятницю, але одразу ж у судовому засіданні була оголошена перерва через самовідведення судді Світлани Марущак, яка заявила, що не може брати участі в розгляді справи, бо її чоловік був адвокатом одного зі свідків у рамках цього кримінального провадження.

23 грудня 2016 року Апеляційний суд Дніпропетровської області залишив під вартою одного із затриманих за підозрою у вербуванні в Україні молодих чоловіків для роботи наркокур’єрами на території Росії. Адвокати затриманого наполягали на зміні запобіжного заходу підозрюваному на домашній арешт, однак суд вирішив залишити запобіжний захід без змін – два місяці тримання під вартою.

У грудні 2016 року українська поліція заявила про затримання учасників злочинного угруповання, які займалися вербуванням українців для розповсюдження наркотиків на території Росії.

Як повідомляв виконувач обов’язків голови Національної поліції України Вадим Троян, організаторами злочинного угруповання були троє громадян України і громадянин Молдови. За його словами, громадян, переважно віком 25–30 років, підбирали за допомогою рекламних оголошень і переправляли на територію Росії, де змушували поширювати наркотики. Він додав, що понад 400 звернень від потерпілих від цієї схеми вже надійшло в органи поліції.

За даними Міністерства закордонних справ України, майже дві тисячі українців були засуджені в Росії за два роки за звинуваченнями у збуті наркотиків. Між тим, як зауважують правозахисники і дипломати, кількість затриманих за цими статтями людей може бути більшою.

Значна частина фігурантів «наркотичних справ» – заробітчани, що влаштовувалися на вакансії «кур’єрів-експедиторів», оголошення про які можна знайти, зокрема, в інтернеті або в київському метро.

XS
SM
MD
LG