Доступність посилання

ТОП новини

Україна опинилася серед найбільш уражених комп’ютерним вірусом, що вимагає викупу – фахівці


Україна, а також Росія і Тайвань опинилися серед найсерйозніше уражених новим різновидом вірусу, що блокує доступ до файлів комп’ютера і вимагає викупу за розблокування, повідомила компанія комп’ютерної безпеки Avast.

За її даними, упродовж дня вже виявлено понад 57 тисяч уражень, і це число зростає.

Найбільш потерпілою на мапі, що оприлюднена на сайті компанії, позначена Росія.

У Росії в інтернеті і соцмережах повідомляють про ураження, зокрема, внутрішніх комп’ютерних мереж Міністерства закордонних срав чи компанії мобільного зв’язку «Мегафон», салони якої уражені по всій Росії, а також про кібернапад на внутрішні мережі Міністерства внутрішніх справ і Слідчого комітету Росії. Офіційно ці повідомлення не підтверджені.

Саме ця зловмисна програма, названа WanaCrypt0r 2.0, вразила у п’ятницю й комп’ютерні системи в багатьох інших країнах, але меншою мірою. Повідомляли, зокрема, про вихід із ладу комп’ютерних мереж медичних організацій зі складу Національної системи охорони здоров’я у Великій Британії чи компанії-велетня в галузі зв’язку Telefónica в Іспанії.

Ураження комп’ютера виводить на монітор напис про те, що «файли зашифровані», і пропозицію заплатити суму у 300 доларів США у віртуальній валюті біткойнах, щоб розблокувати доступ до них і повернути працездатність комп’ютера. Після появи першої версії шкідливої програми в лютому нинішня версія працює вже 28 мовами світу.

Фахівці з комп’ютерної безпеки радять встановити останні оновлення операційних систем і захисних програм.

XS
SM
MD
LG