Доступність посилання

ТОП новини

Інститут нацпам’яті: за 3 роки в Польщі пошкодили 15 українських пам’ятників


Так виглядає тепер місце на цвинтарі в селі Грушовичі Підкарпатського воєводства Польщі, де стояв пам'ятник воїнам УПА, 27 квітня 2017 року (фотографія Остапа Козака)
Так виглядає тепер місце на цвинтарі в селі Грушовичі Підкарпатського воєводства Польщі, де стояв пам'ятник воїнам УПА, 27 квітня 2017 року (фотографія Остапа Козака)

Упродовж трьох років у Польщі зруйнували або осквернили 15 українських пам’ятників, і жоден із них не був відновлений коштом польської сторони, інформує Український інститут національної пам’яті. За даними УІНП, в Україні за цей же період були пошкоджені чотири польських пам’ятники, і всі відновлені коштом української сторони.

Інститут створив карту руйнувань пам’ятних об’єктів в обох країнах.

«Усього з 15 українських пам’ятників три було знищено, п’ять пошкоджено й сім помальовано. Польська сторона не відновлює пам’ятні знаки українців, що зазнали нападів. Ці акти вандалізму залишаються без розгляду польськими правоохоронними органами», – заявив керівник відділу обліку і збереження місць пам’яті Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд.

Останнє руйнування в Польщі сталося 26 квітня цього року, коли в селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі із санкції місцевої влади розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому. До того цей монумент п’ять разів пошкоджували, заявили в УІНП.

Влада України висловила протест через такі дії, а Український інститут національної пам’яті у відповідній заяві повідомив, що припиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів на території України. Таких польських місць пам’яті в Україні щонайменше 105.

XS
SM
MD
LG