Доступність посилання

ТОП новини

У Биківні на Київщині невідомі пошкодили українські та польські поховання жертв НКВС – В’ятрович


У селі Биківня Київської області невідомі пошкодили пам’ятники на місці поховань жертв НКВС на території меморіалу «Биківнянські могили», повідомив 25 січня голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович на сторінці у Facebook.

«Під Києвом, у Биківні, сплюндровано український та польський меморіали жертвам НКВС. Вандали, які, найімовірніше, зробили це уночі, залишили сліди, схожі на ті, що в Гуті-Пеняцькій», – повідомив В’ятрович.

Як виглядає із розміщених В’ятровичем світлин, невідомі залишили на бетонних плитах меморіалу написи червоною фарбою «СС Галичина», «ОУН-УПА» та лайливі слова польською мовою.

Наразі коментарів від Національної поліції у Київській області за фактом події немає.

У вересні 2012 року у Биківні під Києвом було відкрито польський військовий цвинтар на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». На території меморіалу поміж достовірно встановлених 15 тисяч жертв спочивають, зокрема, і близько 2 тисяч поляків, розстріляних 1940 року загонами НКВС за наказом Йосипа Сталіна.

На початку цього року на місці зруйнованого села Гута-Пеняцька на Львівщині було зруйновано пам’ятник загиблим там полякам. Його офіційно відкрили у 2009 році президенти України і Польщі. У лютому 1944 року у цьому, тоді польському, селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків, мирного населення.

Дипломати від України і Польщі назвали дії вандалів свідомою провокацією з метою погіршити українсько-польські відносини. Поліція за цим фактом відкрила кримінальне провадження за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань.

XS
SM
MD
LG