Доступність посилання

ТОП новини

Насалик: рішення АМКУ не матиме впливу на транзит російського газу


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявляє, що рішення Антимонопольного комітету України не матиме впливу на транзит російського газу.

Він зазначив, що Україна має міжнародні зобов’язання з транзиту газу і має намір їх виконати.

«АМКУ є незалежним органом, і на нього ніхто не може впливати. З іншого боку, забирати транзитний газ технічно не можна, тому очевидно, що АМКУ буде приймати якісь інші рішення щодо виконання», – сказав міністр.

Насалик також додав, що зараз для України вирішення питання з Росією щодо «зимового пакета» не є принциповим, оскільки в України немає проблем з проходженням осінньо-зимового періоду.

У січні 2016 року Антимонопольний комітет України оштрафував російський «Газпром» на 86 мільярдів гривень за «зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему». Згодом в Антимонопольному комітеті України заявили, що від «Газпрому» вимагають сумарно 172 мільярди гривень, зокрема штраф і пеню за його несвоєчасну сплату.

Після цього рішення АМКУ російська компанія «Газпром» заперечила звинувачення у зловживанні монопольним становищем на ринку транзиту природного газу. У «Газпромі» назвали рішення АМКУ «нічим іншим, як спробою вчинити тиск» на російську компанію, і пообіцяли «захищати свої права й інтереси всіма можливими з правового погляду методами».

5 грудня Господарський суд Києва ухвалив рішення про стягнення з російської компанії «Газпром» штрафу і пені за позовом Антимонопольного комітету в розмірі 172 мільярди гривень.

XS
SM
MD
LG