Доступність посилання

ТОП новини

Китай висловив занепокоєння через слова Трампа про Тайвань


Китай заявив, що серйозно занепокоєний заявами обраного майбутнього президента США Дональда Трампа, що дали підстави припускати можливість перегляду ставлення Вашингтона до Тайваню.

Як заявив речник Міністерства закордонних справ Китаю Ґен Шуан, заяви Дональда Трампа можуть «погано вплинути» на відносини Китаю і США.

Трамп у неділю заявив, що не буде вважати себе зв’язаним чинною нині політикою США «одного Китаю», «якщо ми не домовимося з Китаєм із інших питань, включно з торговельними».

«Я не хочу, щоб Китай диктував мені, що робити», – додав він, виступаючи в ефірі правоконсервативного телеканалу Fox News.

Ці слова пролунали трохи більш як через тиждень по тому, як Дональд Трамп розмовляв телефоном із президентом Тайваню Цай Інвень, яка привітала його з обранням.

Вашингтон від 1979 року дотримується політики «одного Китаю», що означає дипломатичні відносини тільки з Пекіном і відмову від формального визнання Тайбея, хоча й за фактичних контактів із ним.

І континентальний Китай, і Тайвань заявляють, що Китай єдиний, але і в Пекіні, і в Тайбеї вважають, що саме вони законно представляють весь Китай, включно з «тимчасово непідконтрольними» їм територіями.

XS
SM
MD
LG