Доступність посилання

ТОП новини

Комітет Ради вирішив передати Парубію подання ГПУ щодо Новинського


Вадим Новинський
Вадим Новинський

Регламентний комітет Верховної Ради України вирішив передати голові парламенту Андрію Парубію подання Генпрокуратури України щодо притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського.

Таке рішення на засіданні комітету 6 грудня підтримали шість його членів.

Водночас у висновку комітету, який зачитав перший заступник його голови Павло Пинзеник, йдеться про те, що ГПУ не надала достатньо відомостей, що доводили б провину Новинського.

«Комітет не отримав достатніх відомостей, які б підтверджували причетність народного депутата Новинського до скоєння правопорушень, зазначених у поданні, підтриманому і внесеному генпрокурором. Відсутність у поданні достатньої інформації про докази, які дають підстави підозрювати у вчиненні злочину народного депутата України і зроблені генпрокурором під час засідання 16 листопада заяви про необхідність збирання таких доказів після надання Верховною Радою згоди на притягнення Новинського до кримінальної відповідальності, не дають можливості визначити достатність, законність і обґрунтованість подання», – йдеться в заяві.

Після голосування на комітеті генпрокурор Юрій Луценко заявив, що рішення комітету відкриває можливості до ухвалення об’єктивного і неупередженого рішення у Верховній Раді.

«Комітет сьогодні проходив у дивній обстановці, зробив, як на мене, некоректні висновки, що нібито в слідства немає доказів, це неправда. Я наводив ці докази на першому багатогодинному засіданні. Тим не менше, це рішення дає можливість голові Верховної Ради винести питання в зал, а там ухвалити єдино можливе рішення: зняти недоторканність з депутата, який підозрюється в скоєнні злочину. Чи він винен, чи невинен, має встановити суд», – сказав Луценко.

Нещодавно в інтерв’ю Радіо Свобода голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив сподівання на те, що питання про зняття недоторканності з народного депутата від «Опозиційного блоку» Вадима Новинського парламент зможе розглянути цього пленарного тижня.

16 листопада регламентний комітет Верховної Ради відклав рішення щодо подання генпрокурора про згоду на притягнення до кримінальної відповідальності Новинського. Члени комітету пояснили це рішення тим, що Генпрокуратура і сам генпрокурор Юрій Луценко, який брав участь у засіданні, не відповіли на всі запитання депутатів. Комітет звернувся до Генпрокуратури з проханням надати додаткові матеріали.

Після цього Луценко наголосив, що ГПУ не має права розкривати таємницю досудового слідства, а члени комітету «бояться говорити «так», бояться говорити «ні» і роблять так, щоб зіпхнути цю проблему на мене, підштовхуючи мене або порушити Кримінальний процесуальний кодекс, або не надати відповіді».

До Верховної Ради подання про притягнення до кримінальної відповідальності Новинського надійшло 4 листопада.

Від травня 2014 року Генпрокуратура проводить розслідування за фактом перевищення влади і службових повноважень високопосадовцями, зокрема Вадимом Новинським, при незаконному позбавленні волі особистого помічника нині покійного предстоятеля УПЦ (Московського патріархату) Володимира Сабодана – Олександра Драбинка. Новинський підозрюється у співучасті. Депутат справу проти себе називає сфабрикованою.

XS
SM
MD
LG