Доступність посилання

ТОП новини

Держкіно заборонило показ 7 фільмів і 4 серіалів, що популяризують країну-агресора


 (©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Державне агентство України з питань кіно відмовило у видачі державних посвідчень 5 фільмам і серіалам, а також визнало недійсними прокатні посвідчення, видані ще шести кінострічкам.

Як повідомляє прес-служба відомства, на підставі висновків експертної комісії ухвалене рішення відмовити у державній реєстрації та у видачі державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування українського фільму «На краю безодні» й російського фільму «Одного разу в Ростові», телесеріалів «Особиста справа», «Втеча 2» і «Рижі».

Крім того, Держкіно анулювало державні посвідчення та скасувало державну реєстрацію на російські фільми «Пряники з картоплі», «Марна жертва», «Кохання Каті 1» і «Кохання Каті 2» (українське виробництво), російського фільму «Кохання без зайвих слів» і серіалу «Несподівана радість».

В Держкіно зазначають, що ці рішення ухваленіу зв’язку з розповсюдженням і демонстрацією фільмів, що містять популяризацію органів держави-агресора, радянських органів державної безпеки.

У квітні президент України Петро Порошенко підписав закон про заборону в Україні фільмів, знятих у Росії після 2013 року, а також стрічок, які популяризують органи влади держави-агресора.

2 грудня 2015 року Кабінет міністрів ухвалив зміни до Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів, які передбачають відмову в державній реєстрації та видачі прокатного посвідчення чи скасування наявних реєстрацій і посвідчень, якщо «одним з учасників фільму є фізична особа, включена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, оприлюдненого в установленому порядку». Такий перелік, до якого внесли нев’їзних до України іноземців, у першу чергу росіян, уклало Міністерство культури України, повторивши аналогічний список СБУ.

Це рішення уряду викликало критику з боку фахівців. Через нього виникла ситуація, за якої під заборону потрапила низка відомих фільмів, створених іноді й українськими чи проукраїнськими митцями, лише через те, що епізодичну роль у цих фільмах зіграли особи, яким заборонено в’їзд на територію України.

XS
SM
MD
LG