Доступність посилання

ТОП новини

HRW: Росія і Сирія широко застосовують касетні боєприпаси


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала нову доповідь, у якій заявляє про широке використання заборонених у багатьох країнах касетних боєприпасів російськими і сирійськими силами на півночі Сирії.

За даними HRW, авіабомби, ракети й інші способи доставки касетних елементів ураження використовувалися не менше ніж 47 разів на період з 27 травня по 25 липня, у результаті чого загинули і були поранені десятки мирних жителів.

У доповіді, зокрема, наводиться фотографія бойового літака Су-34 в небі над містом Терманін, по якому в той момент був завданий удар касетними бомбами. Такі літаки перебувають на озброєнні ВПС Росії. В армії, підконтрольної президенту Сирії Башару Асаду, їх немає.

«Відколи Росія і Сирія відновили свої спільні авіаоперації, ми побачили неослабне використання касетних боєприпасів. Уряд Росії має негайно забезпечити, щоб ні його сили, ні Сирія не використовували цієї невибіркової за своєю суттю зброї», – сказав Уле Солванґ, заступник директора з надзвичайних ситуацій Human Rights Watch.

Раніше команда Conflict Intelligence Team (CIT) виявила, що телеканал RT 18 червня показав кадри з авіабази Хмеймім в Сирії, на яких один із російських бойових літаків оснащений касетними бомбами.

Міжнародні правозахисні організації Amnesty International і Human Rights Watch неодноразово звинувачували Росію в застосуванні заборонених міжнародною конвенцією касетних боєприпасів при авіаударах у Сирії. Представник Міноборони Росії Ігор Конашенков наполягає, що на базі Хмеймім немає касетних бомб і що російська авіація не застосовує їх у Сирії.

Касетні бомби, вибухаючи в повітрі, розкидають на великій території сотні малих бомб, що після закінчення бойових дій створює тривалу небезпеку для цивільних.

Близько 100 країн підписали чи ратифікували міжнародну конвенцію 2008 року про заборону касетних боєприпасів. Ні Росія, ні Сирія не є учасниками конвенції і не обмежені її вимогами.

XS
SM
MD
LG