Доступність посилання

ТОП новини

П’ять країн, що розслідують збиття MH17, підтвердили рішучість притягти винних до відповідальності – МЗС


Кадр із комп’ютерної графіки Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів: так загинув літак рейсу MH17
Кадр із комп’ютерної графіки Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів: так загинув літак рейсу MH17

Міністерство закордонних справ України оприлюднило спільну заяву постійних представників при ООН п’яти країн, що розслідують збиття над Донбасом 2014 року малайзійського авіалайнера – в ній вони на другі роковини трагедії підтвердили рішучість вжити всіх ефективних заходів, щоб притягти до відповідальності винних у катастрофі.

Представники Австралії, Бельгії, Нідерландів, Малайзії та України в заяві з нагоди других роковин збиття також знову висловили свої глибокі співчуття родинам жертв цієї трагічної події й усім країнам, які постраждали внаслідок трагедії, мовиться в заяві.

Держави нагадали про занепокоєння щодо актів насильства, які становлять загрозу безпеці міжнародної цивільної авіації, яке було висловлене в резолюції Ради безпеки ООН 2166 (2014), нагадали вимогу Ради безпеки притягти до відповідальності винних за цей інцидент та підтвердили свою відданість досягненню цієї мети, а також нагадали про вимогу Ради безпеки ООН до всіх країн забезпечити всебічну співпрацю для встановлення відповідальності, мовиться в тексті заяви.

У цьому зв’язку держави відзначили незалежне технічне розслідування причин збиття літака, проведене Радою розслідувань у справах безпеки Нідерландів у повній відповідності до стандартів ІКАО, та її звіт, опублікований 13 жовтня 2015 року. Вони також відзначили кримінальне розслідування, яке проводиться Спільною слідчою групою (JIT), заявили представники п’яти країн.

Органи прокуратури і поліції згаданих п’яти країн створили цю Спільну слідчу групу під егідою прокуратури Нідерландів, щоб провести кримінальне розслідування з метою визначити осіб, відповідальних за збиття літака рейсу MH17, і притягти їх до відповідальності. Ця група повідомляла, що на початку осені оприлюднить перші результати своєї роботи: дані про тип озброєння, з якого був збитий літак рейсу MH17, і точне місце пуску цього озброєння.

У жовтні 2015 року були оприлюднені результати іншого розслідування в Нідерландах, які втратили у цій катастрофі найбільше своїх громадян і яким Україна передала право розслідувати трагедію. Це розслідування Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, що стосувалося тільки питань авіаційної безпеки, встановило: літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку. Але хто саме здійснив пуск ракети, те розслідування не мало мети визначати.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої сепаратистами.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого сепаратистам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG