Доступність посилання

ТОП новини

Райнін декомунізував низку вулиць і станцій метро у Харкові


Голова Харківської обласної державної адміністрації Ігор Райнін перейменував понад 50 вулиць, проспектів, провулків, п’ять станцій Харківського метрополітену і чотири райони міста Харкова. Про це Радіо Свобода розповів сам Райнін, коментуючи підписане розпорядження про декомунізацію топонімів Харкова.

Таким чином була вирішена суперечлива ситуація з перейменуванням радянських назв вулиць, бо раніше під час міських громадських слухань з декомунізації на це не погоджувався мер Харкова Геннадій Кернес.

За словами Райніна, завдяки процесові декомунізації з’явиться станція метро і площа Захисників України, проспект Незалежності, вулиця В’ячеслава Чорновола та вулиця Волонтерська.

Вперше в топонімах Харкова буде вшанована пам’ять Героїв Небесної сотні та загиблих під час бойових дій на Донбасі.

«З’явилося три вулиці, присвячені Героям Небесної сотні: Юрія Паращука, Євгена Котляра, Влада Зубенка. З’являться вулиці, присвячені хлопцям-харків’янам, загиблим в зоні АТО: це Русланові Плоходьку, Миколі Топчію, Володимирові Усенку», – розповів Ігор Райнін.

Окрім того, в Харкові більше не буде Фрунзенського, Червонозаводського, Комінтернівського, Жовтневого районів, назви яких намагалися відстояти в харківській мерії, підшукавши для них нове тлумачення. Відтепер райони називатимуться Слобідський, Основ’янський, Новобаварський, Немишлянський.

Голова Харківської ОДА повідомив, що муніципалітет уже попередили про перейменовані назви, і тепер міська влада має забезпечити зміну табличок назв вулиць та станцій метрополітену.

У листопаді минулого року у Харкові відбулися міські громадські слухання щодо декомунізації топонімів, які супроводжувалися сутичками між проукраїнськими громадськими активістами та поборниками радянської спадщини в назвах вулиць.

20 листопада 2015 року сесія Харківської міської ради проголосувала за перейменування 173 об’єктів вулично-дорожньої мережі, однієї станції метро і чотирьох парків і скверів Харкова в рамках закону про декомунізацію. Питання про перейменування районів на сесію не виносилося.

3 лютого мер Харкова Геннадій Кернес своїм рішенням перейменував ще 48 вулиць і три з дев’яти районів міста. Дзержинський район перейменували в Шевченківський, Ленінський – в Холодногірський, Орджонікідзевський – в Індустріальний.

Фрунзенський та Жовтневий райони Кернес перейменовувати не став. Крім того, в топонімічній комісії при міськраді вирішили, що Комінтернівський (Комінтерн – Комуністичний інтернаціонал – ред.) та Червонозаводський райони, незважаючи на свої комуністичні назви, перейменуванню не підлягають.

Після цього над перейменуванням вулиць працювали громадські активісти, обласні депутати разом із чиновниками обласної адміністрації.

XS
SM
MD
LG