Доступність посилання

ТОП новини

Поклонська: щодо заступника голови Меджлісу Умерова порушена кримінальна справа


Ільмі Умеров
Ільмі Умеров

Призначений Кремлем прокурор анексованого Росією Криму Наталія Поклонська повідомила, що слідчий відділ кримського управління ФСБ Росії порушив кримінальну справу стосовно заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

«Прокуратурою республіки Крим вивчено процесуальне рішення слідчого відділу УФСБ про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого частиною 2 статті 280.1 КК Російської Федерації щодо Ільмі Рустемовича Умерова. Він підозрюється в скоєнні публічних закликів і дій, спрямованих на зміну територіальної цілісності Російської Федерації. На даний час з громадянином Умеровим проводяться слідчі дії, він доставлений в Управління ФСБ», – написала Поклонська на своїй сторінці в Facebook, наголосивши, що це її коментар російській агенції «ТАСС».

Поклонська пояснила порушення кримінальної справи тим, що «в березні 2016 року громадянин Умеров, перебуваючи на території України (мається на увазі материкова частина держави – ред.), виступав в прямому ефірі українського телеканалу АТR, де публічно виступав із закликами про необхідність порушення територіальної цілісності Російської Федерації, потім виступи Умерова були опубліковані в мережі інтернет».

Раніше стало відомо, що Ільмі Умерова російські силовики везуть з його будинку в Бахчисараї в Сімферополь в управління ФСБ Росії. На даний час Умеров доставлений в управління.

Глава Меджлісу Рефат Чубаров написав на своїй сторінці в Facebook, що Ільмі Умерову в управлінні ФСБ пред’являть звинувачення.

26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму ухвалив позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території окупованого півострова.

Світова спільнота висловила рішучий протест у зв’язку з діями російської влади про заборону діяльності Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG