Доступність посилання

ТОП новини

Депутат із Дніпропетровська запропонував перейменувати місто назвою річки Дніпра


Позафракційний народний депутат Андрій Денисенко родом із Дніпропетровська зареєстрував у Верховній Раді проект постанови, що передбачає перейменування міста Дніпропетровська на назву річки «Дніпро».

Цей законопроект «Про перейменування міста Дніпропетровська Дніпропетровської області» зареєстрований під номером 3864, повідомлено на сайті парламенту. Текст документа на сайті поки не оприлюднений.

Сам Денисенко, повідомивши про це у фейсбуці, написав, що «цього вимагають норми закону про декомунізацію, а також відчуття морального обов’язку перед пам’яттю жертв тоталітарного режиму».

Він не пояснив доцільності перейменування міста назвою найбільшої річки України, на берегах якої воно розташоване.

Таке скорочення – російськомовне «Днєпр» – від повної нинішньої назви Дніпропетровська часто використовують нині самі мешканці міста в неформальній мові.

Дніпропетровськ був перейменований таким чином 1926 року на честь живого тоді більшовицького діяча Григорія Петровського, який через десятиліття став одним із організаторів Голодомору в Україні. Нині, відповідно до законодавства про декомунізацію, місто має бути перейменоване. Серед варіантів, які пропонуються, – «Дніпро», популярна свого часу неформальна назва Січеслав, а також Дніпрослав, Дніпровськ, Дніпрополь, Кодак, Новий Кодак, Святослав – і той самий Дніпропетровськ, який пропонували почати тлумачити як утворений не від прізвища Петровського, а від імені християнського святого апостола Петра або ж від грецького слова «петрос», тобто «камінь».

29 грудня 2015 року 35 депутатів Дніпропетровської міськради від «Опозиційного блоку» і «Громадської сили» з загалом 64, зібравшись на «виїзне засідання» у приміщенні однієї з районних рад міста о 6-й годині ранку, серед іншого, вже ухвалювали звернення до Верховної Ради України з проханням зберегти назву Дніпропетровську, змінивши її семантику. Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко в коментарі Радіо Свобода зазначав тоді, що Верховна Рада, яка має ухвалити остаточне рішення про нову назву, навряд чи візьме до уваги таке звернення, адже назва міста підпадає під перейменування згідно з законами про декомунізацію.

XS
SM
MD
LG