Доступність посилання

ТОП новини

У Росії знову заявили, що малайзійський «Боїнг» збили ракетою «повітря-повітря»


На місці катастрофи, фото 19 липня 2014 року
На місці катастрофи, фото 19 липня 2014 року

У Слідчому комітеті Росії стверджують, що мають дані про те, що малайзійський «Боїнг» збили минулого року над Донбасом ракетою «повітря-повітря», причому, на думку експертів, «неросійського виробництва».

Саме це є пріоритетною версією в розслідуванні справи про збиття літака, сказав речник Слідчого комітету Володимир Маркін російському агентству «Інтерфакс».

При цьому він знову послався на слова людини, яку в Росії називають «надзвичайно важливим свідком» – громадянина України Євгена Агапова, який утік до Росії й заявив, що був військовим авіамеханіком і сам бачив і чув, як у день збиття літака пілот українського штурмовика Су-25, що повернувся з польоту без однієї ракети, нібито налякано говорив, що «літак опинився не в той час і не в тому місці».

Ці заяви вже багато разів спростовували українська сторона, яка наголошувала, що того дня бойові літаки України не здійснювали жодного польоту взагалі, і дані радарного контролю, які дійсно не зафіксували таких польотів.

Твердження речника Слідчого комітету Росії з’явилося через кілька годин після того, як раніше в середу, 15 липня, американський телеканал CNN повідомив із посиланням на проект звіту про розслідування катастрофи, яке ведуть Нідерланди, що це розслідування встановило: літак збили ракетою «земля-повітря» з окупованої частини Донбасу «проросійські сепаратисти».

Цей проект уже розісланий для ознайомлення й коментування низці органів авіаційної безпеки різних країн світу та іншим причетним (таким, як виробникові літака, компанії «Боїнг»), але наразі є конфіденційним і не має розголошуватися. Офіційна публікація остаточної версії звіту очікується в першій половині жовтня.

У той час як низка країн пропонує створити міжнародний суд під егідою ООН для переслідування винних у збитті літака, Росія виступає категорично проти цього. Водночас Росія заперечує будь-яку свою причетність до трагедії і складає вину за неї на українську сторону, яка нібито збила літак своїми зенітно-ракетними комплексами чи й бойовими літаками. При цьому в Москві вже кілька разів вдавалися до фальсифікацій, що мали б на меті «обґрунтувати» такі звинувачення. У світі переважно вважають, що літак збили з окупованої частини Донбасу з ЗРК «Бук», наданого Росією, і питання тільки в тому, чи на кнопку пуску тиснули сепаратисти, чи штатний російський екіпаж установки, що міг прибути разом із нею.

Авіалайнер «Боїнг-777» авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий у небі над частиною сходу України, захопленою підтримуваними Росією сепаратистами, 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 людей, що були на борту. Близько двох третин із них були громадяни Нідерландів, і Україна передала розслідування цій державі.

Наразі в Нідерландах триває два слідства: крім згаданого, окрему кримінальну справу, що має на меті визначити винних, розслідує прокуратура, яка, ймовірно, назве підозрюваних після звіту Ради розслідувань із питань безпеки.

XS
SM
MD
LG