Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти встановили за відкритими джерелами смерть в Україні понад 66 тисяч військових РФ


З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну на війні загинуло щонайменше 66 471 російського військового. Це випливає із підрахунків, які спільно ведуть видання «Медіазона» та російська служба Бі-Бі-Сі. Журналісти наголошують, що це лише ті загиблі, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами; реальні втрати можуть бути набагато більшими.

За інформацією дослідників, за весь час війни з російської сторони загинули щонайменше 12813 ув'язнених, завербованих із місць позбавлення волі, не менш як 12566 добровольців, 8610 мобілізованих.

В останньому зведенні дослідники приділили окрему увагу смертям солдатів-строковиків, які, за твердженням російського командування, не беруть участі в бойових діях. Проте журналісти дізналися про загибель щонайменше 172 солдатів строкової служби за весь час війни. Частина з них була відправлена на територію України на початку вторгнення в лютому 2022 року; невдовзі їх вивели із зони бойових дій. Частина загинула під обстрілом на російських прикордонних територіях. Також матроси-строковики загинули під час затоплення крейсера «Москва» 13–14 квітня 2022 року.

Дані про смерті строковиків не включають можливі втрати під час нещодавнього наступу ЗСУ в Курській області: ці дані ще не оброблені.

Журналісти наголошують, що їхні дані можуть бути неповними. Вони ведуть підрахунок лише за відкритими джерелами: повідомленнями місцевих ЗМІ та адміністрацій, постами родичів загиблих у соцмережах та даними із цвинтарів. Реальне число втрат може бути знаяно вищим. Видання «Медуза», оцінюючи надмірну чоловічу смертність на основі реєстру спадкових справ, називає цифру близько 120 тисяч осіб.

Україна та Росія вкрай рідко публікують офіційні дані про свої втрати. Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого вперше розкрив втрати української армії у війні з Росією. За його словами, загинула 31 тисяча українських військових. Невідомо, чи йшлося лише про армію чи про всі збройні підрозділи, контрольовані командуванням ЗСУ.

Колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу у грудні заявляв, що українська армія втратила 383 тисячі людей убитими та пораненими.

Сама Москва не розкриває своїх втрат у війні. За словами Зеленського, російська армія втратила 500 тисяч людей убитими та пораненими. За останніми даними Генерального штабу ЗСУ станом на ранок 30 серпня, втрати РФ за час повномасштабного вторгнення сягнули 613 590 осіб, у своїх повідомленнях Генштаб ЗСУ не уточнює, чи йдеться лише про загиблих, чи також і про поранених.

Сторони збройних конфліктів схильні применшувати свої втрати та перебільшувати втрати противника.

Форум

XS
SM
MD
LG