Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС відреагували на смерть журналістки Вікторії Рощиної


ЄС вимагає якнайшвидшого ретельного незалежного розслідування, яке з’ясує всі обставини смерті Вікторії Рощиної
ЄС вимагає якнайшвидшого ретельного незалежного розслідування, яке з’ясує всі обставини смерті Вікторії Рощиної

Європейський Союз приголомшений повідомленнями про смерть української журналістки Вікторії Рощиної – «її доля є трагічним нагадуванням про багатотисячні ув’язнення людей на окупованих територіях України та Росії».

«ЄС вимагає якнайшвидшого ретельного незалежного розслідування, яке з’ясує всі обставини смерті Вікторії Рощиної. ЄС, як і раніше, глибоко стурбований продовженням переслідувань, залякувань і насильства з боку Росії щодо журналістів і працівників ЗМІ, які висвітлюють зони бойових дій і лінію фронту. Для них безпека та захист повинні бути забезпечені в будь-який час», – йдеться у заяві дипломатичної служби ЄС.

У Євросоюзі рішуче засуджують вбивства, фізичні напади, свавільні затримання, онлайн- і офлайн-залякування, переслідування та стеження, з якими іноді стикаються журналісти, виконуючи свою роботу.

Вікторія Рощина стала тринадцятою журналісткою, яку вбили з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зазначається в заяві.

Читайте також: Загиблу в РФ журналістку Рощину утримували в місцях, де застосовують тортури – правозахисники

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими в Україні Петро Яценко 10 жовтня повідомив, що українська журналістка Вікторія Рощина, яка зникла безвісти під час поїздки на окуповані території і яку утримували на території Росії, померла в російському полоні.

Росіяни вперше затримали Рощину у Бердянську в березні 2022 року, коли вона писала репортажі для ЗМІ (в тому числі і для Радіо Свобода) про життя на тимчасово захоплених територіях. Тоді журналістку відпустили, змусивши записати відеозвернення, що претензій до російських військових вона не має. Рощина повернулася на підконтрольну Україні територію, але в липні 2023 року знову поїхала на окуповані Москвою території.

Вікторія Рощина перестала виходити на зв’язок з рідними 3 серпня 2023 року. За словами її батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі і мала дістатися окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Тоді Володимир Рощин розповів, що українська Служба безпеки підтвердила родині, що Вікторію взяли в полон російські сили.

Вікторія Рощина була авторкою серії репортажів для Радіо Свобода, співпрацювала в 2022 році з Радіо Свобода як фрілансерка. Вона також співпрацювала з «Українською правдою», hromadske, «Українським радіо», «UA:Перший» і «Цензор.нет».

Раніше міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» (RSF) повідомляли, що понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від початку повномасштабного вторгнення Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG