Доступність посилання

ТОП новини

Зеркаль: «знахідки» Росії щодо MH17 не допоможуть звільнити винних від відповідальності


Олена Зеркаль (на фото) вважає, що Міноборони Росії навмисно оприлюднило свою версію щодо збиття малазійського «Боїнга» напередодні сесії Генеральної асамблеї ООН
Олена Зеркаль (на фото) вважає, що Міноборони Росії навмисно оприлюднило свою версію щодо збиття малазійського «Боїнга» напередодні сесії Генеральної асамблеї ООН

У Міністерстві закордонних справ України зреагували на версію російського Міноборони щодо катастрофи MH17. Заступниця міністра Олена Зеркаль висловила думку, що заяви Кремля – це продовження «тактики створення «димової завіси» та інформаційних вкидів».

Вона також звернула увагу на те, що заяви російського оборонного відомства пролунали напередодні 73-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, яка починає свою роботу в Нью-Йорку 18 вересня. Зеркаль також звертає увагу на те, що Росія не реагує на запити щодо надання інформації щодо зенітно-ракетного комплексу «Бук», за допомогою якого збили літак.

«Усі винахідливі версії та натяки російської пропаганди не допоможуть приховати злочинців та звільнити їх від відповідальності. Спільна слідча група у складі слідчих та прокурорів з України, Австралії, Бельгії, Малайзії та Нідерландів вивчили усі можливі версії причин загибелі літака, у тому числі і вигадані російськими пропагандистами. Єдиною доведеною версією подій є збиття літака за допомогою ЗРК «Бук» М1, що належав розташованій у місті Курськ 53-й зенітно-ракетній бригаді ЗС РФ, з території, підконтрольній незаконним військовим формуванням, підтримуваним РФ», – заявила заступниця голови МЗС.

Зеркаль анонсувала, що обвинувачення проти відповідальних за збиття літака будуть пред’явлені для розгляду в суді «найближчим часом».

17 вересня в Міністерстві оборони Росії заявили, нібито номери на знайдених біля місця збиття уламках ракети від ЗРК «Бук» свідчать, що вона була вироблена 1986 року, із заводу в Підмосков’ї відразу відправлена у військову частину на території України і до Росії більше не поверталася. Також у Москві стверджували, ніби відеозаписи з російським «Буком» на сході України, опубліковані раніше Спільною слідчою групою, були сфальсифіковані.

Ці твердження вже відкинули як неправдиві і «фейкові» в Україні.

А в міжнародній Спільній слідчій групі, що розслідує збиття над Донбасом улітку 2014 року авіалайнера «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17, повідомили, що «взяли до уваги» озвучені Міністерством оборони Росії твердження – але у групі нагадали, що попередні заяви Міноборони Росії з цього приводу «неточно викладали факти».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто був на борту. За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування – як технічне, так і кримінальне – очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Читайте також: «Росія випустила «черговий фейк» у справі МН17​»

Росія постійно заперечує всі результати розслідування. У Москві з його висновками не згодні і стверджують, що воно ігнорує інформацію, надану російською стороною.

У російських ЗМІ і заявах офіційних осіб, зокрема з Міноборони, називалися цілком різні, часто взаємовиключні, версії катастрофи, що мали б зняти вину з Росії – в ній звинувачували, зокрема, українських військових. Проте в перебігу розслідування всі вони були спростовані.

XS
SM
MD
LG