Доступність посилання

ТОП новини

«Було багато заяв, потрібні рішення» – Зеленський про обіцяні 50 млрд доларів від заморожених активів РФ


Володимир Зеленський каже, що занадто довго тривають відповідні дискусії, нарешті потрібні рішення
Володимир Зеленський каже, що занадто довго тривають відповідні дискусії, нарешті потрібні рішення

Україні потрібен реальний механізм, який дасть змогу коштам від заморожених активів РФ працювати заради України уже найближчими місяцями, заявив президент України Володимир Зеленський.

«Обговорили сьогодні роботу з партнерами щодо наближення реальних рішень про обіцяні 50 мільярдів доларів від заморожених російських активів. Багато було вже політичних заяв від партнерів. Багато й зараз звучить щодо цього», – сказав він у своєму вечірньому відеозверненні.

Як зазначив Зеленський, попри заяви, Україні потрібен реальний механізм.

«Потрібно, щоб кошти від активів агресора працювали на реальну допомогу захисту від агресора – щоб все це працювало заради України й українців уже найближчими місяцями. Занадто довго тривають відповідні дискусії, і нарешті потрібні рішення», – наголосив президент.

Читайте також: Єллен: «немає правової проблеми» у наданні Україні 50 млрд доларів за рахунок прибутків від активів Росії

Країни «Групи семи» 13 червня погодилась надати Україні позики на близько 50 мільярдів доларів до кінця року, використовуючи надприбутки від російських суверенних активів, щоби повернути їх.

Видання Financial Times повідомляло, що Сполучені Штати готові виділити Україні кредит на суму 50 мільярдів доларів, забезпеченням для якого будуть заморожені в країнах Заходу російські активи.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро. Країни Заходу обговорюють також питання про можливу конфіскацію цих активів, проте воно повʼязане з більшими юридичними труднощами, ніж використання доходів від них.

Міністр фінансів США Джанет Єллен припускала, що «Група семи» може домовитися про умови надання Україні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів США, забезпеченого російськими активами, до жовтня.

У МЗС Росії висловлювали обурення такими діями і заявляли, що «будь-яке посягання на російську державну власність під прикриттям будь-якого надуманого «репараційного механізму» буде нічим іншим, як крадіжкою на державному рівні».

Форум

XS
SM
MD
LG