Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський відреагував на перенесення зустрічі «Рамштайн»


Президент України Володимир Зеленський під час засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Штаб-квартирі НАТО. Брюссель, Бельгія, 11 жовтня 2023 року
Президент України Володимир Зеленський під час засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Штаб-квартирі НАТО. Брюссель, Бельгія, 11 жовтня 2023 року

Президент України Володимир Зеленський відреагував на перенесення зустрічі у форматі «Рамштайн» і заявив, що найближчим часом може бути підготовлено новий графік.

Він нагадав про причину перенесення зустрічі – це стихія в США, яка потребує «максимальної уваги президента Байдена до внутрішньої ситуації, будь-який лідер залишився б у своїй країні».

«Лідерський формат «Рамштайну» є особливо вагомим, тому ми маємо розуміння, що найближчим часом може бути підготовлено новий графік. Саме на «Рамштайні» найкраще скоординувати з усіма партнерами реалізацію конкретного змісту плану перемоги. Передусім – воєнних пунктів, які посилюють нас на фронті», – сказав Зеленський на спільному брифінгу з прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем на саміті «Україна – Південно-Східна Європа».

За його словами, Київ очікує на найближчу дату, на «Рамштайні» будуть презентувати план перемоги як лідерам, так і міністрам оборони.

«Там буде представлений план перемоги в деталях, точно так само, як він був презентований у Білому домі...деталі будуть на найближчому «Рамштайні», – сказав український президент, додавши, що багато речей залежить від міністрів оборони, їх буде понад 50 і відповідно буде велика кількість лідерів під головуванням президента Сполучених Штатів.

Напередодні президент США Джо Байден та держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої подорожі до Німеччини, зокрема для участі в Контактній групі з питань оборони України, через ураган «Мілтон».

9 жовтня стало відомо, що засідання у форматі «Рамштайн», яке мало відбутися 12 жовтня, відклали. Нову дату визначають, повідомили Радіо Свобода три джерела у штаб-квартирі НАТО.

Раніше український президент повідомляв, що під час 25-ї зустрічі у форматі «Рамштайн» (12 жовтня) Україна надасть план перемоги усім партнерам. Також генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції у Києві зазначив, що на засіданні обговорять з президентом США Джо Байденом питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG