Доступність посилання

ТОП новини

В ООН через право вето неможливо по-справжньому вирішувати питання війни та миру – Зеленський


Володимир Зеленський під час свого виступу заявив, що ООН безсила зупинити війну, але це може зробити українська Формула миру.
Володимир Зеленський під час свого виступу заявив, що ООН безсила зупинити війну, але це може зробити українська Формула миру.

В ООН неможливо по-справжньому вирішувати питання війни та миру, оскільки Росія користується правом вето, заявив президент України Володимир Зеленський.

За його словами, ООН безсила зупинити війну, але це може зробити українська Формула миру.

«На жаль, в ООН неможливо по-справжньому і справедливо вирішувати питання війни та миру, оскільки занадто багато залежить від Ради безпеки, від права вето. Коли агресор користується правом вето, ООН безсила зупинити війну. Але Формула миру може це зробити, у ній немає права вето. Тому це найкраща можливість для миру – усі рівні, і це ефективно та всеосяжно», – сказав він під час свого виступу на Генасамблеї ООН.

За його словами, пропозиції альтернативи, половинчастих планів врегулювання не тільки ігнорують інтереси та страждання українців, не тільки ігнорує реальність, але й дає Путіну політичний простір для продовження війни та тиску на світ.

«Будь-які паралельні чи альтернативні спроби домогтися миру – це фактично спроби досягти затишшя, а не припинення війни, оскільки вже два роки існує глобальна ініціатива – Формула миру. І, можливо, хтось хоче Нобелівську премію за свою політичну біографію за заморожене перемир’я замість справжнього миру, але єдині нагороди, які Путін дасть вам у відповідь, — це більше страждань і катастроф», – додав президент України.

Читайте також: Через атаки РФ по інфраструктурі мільйони людей можуть залишитися без тепла взимку – Зеленський в ООН

24 вересня президент України заявив, виступаючи в Раді безпеки ООН, що Росію можна лише «примусити» до миру, і засудив Іран і Північну Корею як «спільників», які допомогли Москві, надавши зброю, яку вона використала для нападів на Україну.

Тим часом, українська Нобелівська лауреатка, правозахисниця Олександра Матвійчук напередодні повідомила, що генсекретареві ООН направили відкритого листа про призупинення членства Росії в Генеральній асамблеї ООН.

«Окрім українських організацій, цей лист підписали колеги з Латинської Америки. Серед них понад 20 колишніх міністрів закордонних справ і багато відомих правозахисників, більшість із яких обіймали важливі посади в рамках Міжамериканської системи захисту прав людини або в самій ООН», – написала голова українського Центру громадянських свобод у фейсбуці.

Під час свого тижневого візиту до США Зеленський інтенсивно проводить зустрічі і виступи із закликами до Вашингтона продовжувати вирішальну підтримку України.

Форум

XS
SM
MD
LG