Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: Курська операція показала «наївність та ілюзорність» концепції червоних ліній щодо Росії



Володимир Зеленський каже, що «концепція так званих червоних ліній щодо Росії, яка панувала в оцінках війни деякими партнерами, розсипалася цими днями десь під Суджею».
Володимир Зеленський каже, що «концепція так званих червоних ліній щодо Росії, яка панувала в оцінках війни деякими партнерами, розсипалася цими днями десь під Суджею».

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Курська операція показала «наївність та ілюзорність» концепції так званих червоних ліній щодо Росії.

«Ще кілька місяців тому багато хто у світі, якби почув, що ми плануємо саме таку операцію, сказав би, що це нереально і що це – перетин нібито найбільш червоної з усіх червоних ліній, які є в Росії. Саме тому, власне, ніхто й не чув про таку нашу підготовку», – сказав він на нараді керівників закордонних дипломатичних установ України.

За його словами, активний, превентивний захист України є найбільш ефективною протидією російському терору та забезпеченням реального ускладнення ситуації для держави-агресора.

Крім того, як наголосив Зеленський, зараз є надзвичайно важлива ідеологічна зміна, а саме: «уся наївна, ілюзорна концепція так званих червоних ліній щодо Росії, яка панувала в оцінках війни деякими партнерами, розсипалася цими днями десь під Суджею».

Читайте також: Україна тримала в секреті від західних партнерів операцію в Курській області РФ – The Economist

«Коли наші українські захисники життя діють саме так, міцно, хоробро й коли операція справді надійно підготовлена, Путіну не залишається нічого. І тепер світ бачить, що це так, що це дійсно спрацьовує – не лише на тимчасово окупованій території нашої держави, а й на території самої Росії. Світ бачить, що все в цій війні залежить тільки від сміливості – сміливості нашої, сміливості партнерів», – сказав Зеленський, додавши, що важливо, щоб партнери були синхронними з Україною «в цій рішучості, і тоді в Росії не залишиться жодного іншого кроку, окрім справедливого миру».

У цьому контексті президент України згадав про далекобійність. Бо, за його словами, якби партнери зняли всі наявні обмеження на застосування зброї на території Росії, то Київ не потребував б фізичного заходу, зокрема, на Курщину заради захисту українського прикордоння та знищення російського потенціалу агресії.

«Російські військові бази й російські військові аеродроми, російська логістика та інші військові об’єкти, чиє існування дає змогу Путіну ухилятися від пошуку миру, є цілком справедливими цілями для наших Сил оборони. І кожен має розуміти, що це важливо з погляду всіх напрямків бойових дій і захисту від усіх форм російської терористичної активності. Нам потрібна достатня далекобійність, щоб захищати Україну», – додав він.

За даними видання The Economist, Збройні сили України готували в секреті від західних союзників операцію в Курській області Росії.

Напередодні в американському Інституті дослідження війни припустили, що вторгнення українських військ у Курську область продовжує змушувати Росію передислоковувати сили з інших частин фронту, і, ймовірно, наступні етапи бойових дій на території Росії вимагатимуть від РФ більшої кількості особового складу і матеріально-технічних засобів у цьому регіоні.

Українська армія, за повідомленням російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на даний момент евакуйовано понад 120 тисяч людей.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG