Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський на зустрічі з Остіном говорив про додаткові засоби ППО і далекобійність – ОП


Міністр оборони США Ллойд Остін і президент України Володимир Зеленський на засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, 6 вересня 2024 року
Міністр оборони США Ллойд Остін і президент України Володимир Зеленський на засіданні Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн у Німеччині, 6 вересня 2024 року

Президент Володимир Зеленський у межах засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» провів зустріч із міністром оборони США Ллойдом Остіном. Як повідомляє пресслужба президента, йшлося, зокрема, про додаткові засоби протиповітряної оборони для України і далекобійність.

Володимир Зеленський наголосив, що Україні необхідний дозвіл на застосування західної далекобійної зброї по військових об’єктах на території Росії.

За його словами, у зв’язку з посиленням російських ударів проти цивільного населення і критичної інфраструктури Україна також украй потребує додаткових засобів протиповітряної оборони.

Під час зустрічі Володимир Зеленський і Ллойд Остін обговорили, як прискорити постачання військової допомоги з уже погоджених пакетів підтримки, і розширення тренувальних місій для українських пілотів на винищувачах F-16, йдеться в повідомленні.

Зеленський також закликав США інвестувати в українське виробництво озброєнь.

«Володимир Зеленський подякував президенту Сполучених Штатів за анонсований пакет військової підтримки обсягом 250 млн доларів. Сторони обговорили його наповнення й інші потреби Сил оборони», – повідомили в Офісі президента.

У Міністерстві оборони США по зустріч поки що не повідомляли.

США виступають проти глибших українських ударів західною зброєю по території Росії через занепокоєння, що це може призвести до загострення війни.

Володимир Зеленський, виступаючи на відкритті зустрічі «Рамштайн» заявив, що Україні потрібно мати цей потенціал далекої дії, «щоб Росія була мотивована шукати миру».

«Нам потрібно змусити російські міста і навіть російських солдатів задуматися про те, що їм потрібно: мир чи Путін», – сказав він на зустрічі, яку проводить міністр оборони США Ллойд Остін.

Голова Пентагону на відкритті зустрічі сказав, що Україна поступово «перебирає на себе ініціативу» на фронті, хоча Росія продовжує тиснути на Донбасі. Сьогоднішня зустріч, за словами американського міністра, відбувається у «динамічний і критичний момент», коли час відіграє важливу роль.

«Україна продовжує поступово перебирати на себе ініціативу на полі бою. ЗСУ наразі проводять операцію в Курській області. Кремлівська армія агресії зараз в обороні на своїй власній землі», – зауважив Остін.

Водночас, визнав він, «Москва продовжує свій наступ на сході України, особливо навколо Покровська».

Очікується, що 6 вересня Зеленський зустрінеться також із канцлером Німеччини Олафом Шольцем.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в 2022 році Сполучені Штати зібрали союзників-однодумців на авіабазі в німецькому Рамштайні. Союзникам вдалося створити групу з приблизно 50 країн, які регулярно зустрічаються, щоб відповідати запитам Києва на постачання необхідної для захисту від російської агресії зброї.

Форум

XS
SM
MD
LG