Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський каже, що не обговорював із союзниками питання припинення вогню


Президент Франції Емманюель Макрон зустрічається з президентом України Володимиром Зеленським у Парижі 10 жовтня
Президент Франції Емманюель Макрон зустрічається з президентом України Володимиром Зеленським у Парижі 10 жовтня

Президент України Володимир Зеленський заявив, що не обговорював із європейськими союзниками питання припинення вогню у війні з Росією, і закликав до більшої підтримки Заходу напередодні важкої зими.

Про це Зеленський сказав після зустрічі з президентом Франції Емманюелем Макроном у Парижі 10 жовтня під час своєї поїздки чотирма столицями.

«Це не тема наших дискусій. Це не так», – сказав президент України.

Зеленський відкинув можливість мирного плану, який передбачає поступки територіями, наголошуючи, що Москва повинна вивести всі війська з території України.

Читайте також: Зеленський анонсує Формулу миру з умовами «справедливого завершення війни» в листопаді

За словами Зеленського, він представив Макрону «план перемоги» України, обговорив питання військової допомоги, згадавши «великий дефіцит техніки», і висловив вдячність президенту Франції.

Макрон без подробиць заявив, що Зеленський окреслив «план України на наступні тижні». Він також додав, що підтвердив підтримку Францією «українського опору російському вторгненню».

Зеленський зустрівся з Макроном після переговорів у Лондоні з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і генсекретарем НАТО Марком Рютте, який минулого тижня перебував у Києві після того, як вступив на посаду.

Зеленський написав у соцмережі X, що «виклав деталі» свого плану перемоги над російськими військами на зустрічі зі Стармером і Рютте, і додав, що він й інші лідери домовилися працювати над планом разом.

За словами президента, вони обговорили трансатлантичне співробітництво й подальше військове посилення України. Він не навів подробиць, але сказав, що «це кроки, які створять найкращі умови для відновлення справедливого миру».

Крім Британії і Франції, Зеленський під нинішньої поїздки побуває в Італії для зустрічей із прем’єр-міністеркою Джорджею Мелоні і папою Франциском у Ватикані 11 жовтня.

Потім Зеленський 11 жовтня має відвідати Німеччину для консультацій із канцлером Олафом Шольцем.

Заплановане на 12 жовтня 25-те засідання «Рамштайну» у форматі лідерів перенесли після того, як президент США Джо Байден і держсекретар Ентоні Блінкен скасували свої подорожі до Німеччини через ураган «Мілтон».

Раніше український президент повідомляв, що під час 25-ї зустрічі у форматі «Рамштайн» (12 жовтня) Україна надасть план перемоги усім партнерам. Також генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції у Києві зазначив, що на засіданні обговорять з президентом США Джо Байденом питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у Росії.

Форум

XS
SM
MD
LG