Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський закликав українців встигнути повернутися в країну протягом 3 днів


Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 13 березня розповів про результати засідання Ради національної безпеки стосовно коронавірусу.

Зокрема він закликав українців, які знаходяться закордоном, повернутися в країну протягом наступних трьох днів, бо згодом авіасполучення буде закрите. Ті ж, хто не встигне приїхати у зазначений термін, мають звернутися до українських консульств, – їх повертатимуть спеціальними рейсами.

Усі, хто повернеться в країну, пройдуть медичний огляд. У випадку виявлення ознак захворювання COVID-19 їх відправлятимуть на обсервацію.

Президент закликав пенсіонерів, та всіх, хто знаходиться у зоні ризику, залишатися вдома в самоізоляції.

За словами Зеленського, у разі потреби з бюджету виділять 500 мільйонів гривень на закупівлю медичного обладнання для інтенсивної терапії. Інститут молекулярно біології НАН України виготовить 200 тисяч експрес-тестів для виявлення захворювання. У регіонах тестування організовуватимуть з допомогою пересувних лабораторій.

Спікер парламент Дмитро Разумков ефірі телеканалу NewsOne заявив, що пасажирське авіасполучення 17 березня з 00:00 буде повністю обмежене.

В Україні на даний час підтверджені лабораторно три випадки коронавірусного захворювання: один – у Житомирській області, два – в Чернівецькій. 13 березня стало відомо про першу смерть від захворювання на коронавірус: померла пацієнтка, госпіталізована на Житомирщині.

Одна громадянка України померла 13 березня в Італії.

12 березня в Україні розпочався карантин через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19. Він триватиме три тижні – з 12 березня до 3 квітня.

Станом на 13 березня у світі зафіксували понад 128 тисяч випадків COVID-19 у більш як 100 країнах, свідчать дані Центру системних досліджень при Університеті Джонса Гопкінса. Кількість летальних випадків захворювання становить 4 720. Водночас понад 68 тисяч людей одужали.

Захворювання COVID-19 спричиняється коронавірусом SARS-CoV-2, раніше відомим як 2019-nCoV, що належить до великої групи коронавірусів. У деяких випадках перебіг хвороби легкий, в інших – із симптомами застуди і грипу, зокрема з високою температурою і кашлем. Це може перерости в пневмонію, що може стати смертельною. Більшість хворих видужує; помирають переважно люди з ослабленою імунною системою, зокрема літні.

ВИБРАНЕ ВІДЕО

XS
SM
MD
LG