Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський анонсує Формулу миру з умовами «справедливого завершення війни» в листопаді


За словами президента, перший пункт плану стосується браку політичної впевненості в Європі й пропозицій щодо того, як це виправити
За словами президента, перший пункт плану стосується браку політичної впевненості в Європі й пропозицій щодо того, як це виправити

Україна намагається завершити війну «в справедливий спосіб», заявив президент Володимир Зеленський – про це він заявив на спільній пресконференції на третьому саміті «Україна – Південно-Східна Європа» в Хорватії 9 жовтня.

«З липня ми працюємо над Формулою миру, і в листопаді вона вже буде вся готова з усіма умовами, в яких прописане справедливе завершення війни. Це буде зроблено на другому Саміті миру», – заявив він.

Зеленський визнав, що виникає питання, як змусити Росію взяти участь у саміті та виконувати Формулу миру:

«Зараз Росія уникає чесної та відвертої дипломатії. І саме тому ми в Україні розробили план заходів, здатний виправити поточну ситуацію майбутнім Самітом миру. Це план, який забезпечить досягнення надійної стабільності, який позбавить Росію можливості далі погрожувати Європі. Цей план вже був представлений США, тепер ми ділимося ним з усіма нашими партнерами».

Читайте також: Мир в Україні можливий без торгівлі суверенітетом і територіями – Зеленський

Зокрема, за словами президента, перший пункт плану стосується браку політичної впевненості в Європі й пропозицій щодо того, як це виправити.

«Це дозволить забезпечити Путіну геополітичну поразку», – додав він.

Прем’єр міністр Хорватії Андрей Пленкович, виступаючи разом із Зеленським, назвав підтримку України не лише виявом солідарності, а й захистом засадничих геополітичних безпекових інтересів.

«Росія своїми вчинками підірвала самі підвалини європейської безпеки, порушила основні принципи міжнародного правопорядку. Це пряма атака на суверенне право будь-якої держави обирати своє майбутнє», – сказав він.

Читайте також: «Друзі капітуляції»: Подоляк щодо китайсько-бразильської «мирної» ініціативи

Наприкінці вересня президент України Володимир Зеленський перебував з візитом у США, де він обговорив план перемоги з президентом США Джо Байденом та кандидатами в президенти Камалою Гарріс та Дональдом Трампом.

Після завершення візиту Зеленський заявив, що у США отримав «повну підтримку стратегії наближення миру – миру завдяки силі».

В Офісі президента заявили, що план перемоги України буде представлено українцям, але частково.

Форум

XS
SM
MD
LG