Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський закликав до раціонального енергоспоживання на тлі підготовки до опалювального сезону


Володимир Зеленський розповів про нараду щодо стану в енергетиці за участі прем’єр-міністра Шмигаля, міністра енергетики, військових і представників енергокомпаній
Володимир Зеленський розповів про нараду щодо стану в енергетиці за участі прем’єр-міністра Шмигаля, міністра енергетики, військових і представників енергокомпаній

На відновлення української енергетики знадобиться час, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 17 травня.

Він розповів про нараду щодо стану в енергетиці за участі прем’єр-міністра Шмигаля, міністра енергетики, військових і представників енергокомпаній.

«Зараз після російських ударів наша енергетика втратила суттєву частину генерації. Потрібен час на відновлення. Потрібно багато зусиль для подальшої розбудови енергетики – нової енергетики, яка буде здатна працювати попри загрози російського терору», – сказав він.

Також, за словами Зеленського, вже почалася підготовка до наступного опалювального сезону, яка передбачає, зокрема, планові ремонти та підготовку атомної генерації.

Читайте також: «Укренерго»: завтра графіки відключень діятимуть лише для промисловості

«Тому зараз знову є потреба у дуже раціональному, продуманому споживанні електрики. І на рівні уряду, і на рівні обласної та місцевої влади, від енергетичних компаній має бути забезпечено повне інформування суспільства про те, як відбуваються зараз відключення електрики, коли є пікове навантаження та чому потрібне свідоме ставлення кожного й кожної до споживання», – додав президент.

Зеленський додав, що триває робота над наданням Україні додаткових засобів протиповітряної оборони: «працюємо з усіма партнерами і справді в постійному режимі, переконуємо їх».

У низці областей України запроваджують обмеження споживання та графіки відключень електроенергії для споживачів та промисловості на тлі ушкоджень енергосистеми внаслідок російських атак.

Читайте також: Уряд виділив понад 1,5 млрд гривень для відбудови двох ТЕС

Російські війська цієї весни неодноразово атакували об’єкти енергетичної інфраструктури в Україні. Зокрема, вночі і вранці 8 травня, за даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації й передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Після цього через дефіцит електроенергії компанія «Укренерго» запровадила обмеження на енергопостачання для промисловості й бізнесу, але також попередили – не виключені вимкнення побутових споживачів. Нині почалися вимкнення світла також для населення.

Після хвилі масованих російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури Міністерство енергетики України оцінило збитки для енергосистеми в понад мільярд доларів, розповів профільний міністр Герман Галущенко.

Форум

XS
SM
MD
LG