Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський назвав наступні зустрічі у рамках підготовки другого Саміту миру


Президент Володимир Зеленськийт на Саміті миру, червень 2024 року
Президент Володимир Зеленськийт на Саміті миру, червень 2024 року

Зустрічі з підготовки наступного Саміту миру стосуватимуться енергетики, свободи мореплавства та звільнення полонених – про це заявив президент Володимир Зеленський на пресконференції 15 липня.

Так він відповів на питання про дату й місце другого саміту миру:

«В кінці липня-на початку серпня буде перша зустріч на рівні NSA – міністрів, радників безпеки – як ми й обіцяли, щодо висновків нашого Саміту миру. Перша зустріч буде, скоріш за все, в Катарі, це щодо енергетичної безпеки, там буде повністю підготовлений план щодо енергетичної безпеки», – сказав він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з прем’єром Ірландії: говорили про кібербезпеку і розмінування

Зеленський додав, що зустріч щодо свободи мореплавства запланована на серпень у Туреччині. Вона буде стосуватися продовольчої безпеки і там «буде повністю розроблений план». Також у вересні планується зустріч у Канаді щодо обміну полоненими і повернення вивезених до Росії дітей.

«Після цих трьох пунктів, якщо вони спрацюють, буде готовий повністю план реалізації цих пунктів, і я ставлю завдання, щоб у листопаді у нас був повністю готовий план. Для другого Саміту все буде готово, якщо ці пункти ми реалізуємо і якщо буде готовий повністю план. З нашого боку, боку партнерів, я вважаю, все буде зроблено», – додав президент.

Він також повторив свою думку, що представники Росії повинні брати участь у другому Саміті миру.

Читайте також: Генасамблея ООН схвалила резолюцію щодо ЗАЕС. Зеленський каже, що це продовження рішень Саміту миру

15–16 червня Швейцарія приймала Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США. А Володимир Зеленський заявив, що вже є країни зацікавлені у тому, щоб прийняти другий Саміт миру, Київ почав перемовини з ними. Однак він не назвав ці країни.

Як розповів в ефірі Радіо Свобода заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква, Росія може взяти участь у наступному Саміті миру за умови, що вона готова «конструктивно» обговорювати і виконувати план дій, погоджений на першому Саміті. Натомість у Кремлі відкинули ідею участі в цьому заході.

Форум

XS
SM
MD
LG