Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський назвав договір, який підписали у Вашингтоні, «важливим досягненням»


Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент США Джо Байден стоять на сцені під час оголошення «Українського договору» на полях 75-річчя саміту НАТО у Вашингтоні, 11 липня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і президент США Джо Байден стоять на сцені під час оголошення «Українського договору» на полях 75-річчя саміту НАТО у Вашингтоні, 11 липня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський назвав «Український договір», який підписали на саміті НАТО у Вашингтоні, «важливим досягненням».

«Цей Український Договір, який ми укладаємо, виводить наші відносини на новий рівень – це важливе досягнення для України та всіх нас», – заявив він.

Зеленський нагадав, що минулого року учасники саміту НАТО у Вільнюсі зробили «дуже сильний крок» із декларацією G7 щодо безпеки для України.

«Я дякую президенту Байдену за його лідерство та всі зусилля, щоб наша співпраця у сфері безпеки була насиченою рішучими діями. Є 23 сильні угоди, і будуть угоди з іншими країнами. І ми маємо історично важливу угоду з безпеки зі Сполученими Штатами», – сказав він, зауваживши, що, серед іншого, все це допомогло Україні отримати необхідні системи ППО.

Читайте також: На саміті у Вашингтоні започаткували «Український договір» – його схвалили понад 20 країн НАТО

У Вашингтоні 24 лідери країн-членів НАТО та Україна схвалили «Український договір», що є частиною зобов’язань щодо довгострокової безпеки України. Серед іншого, підписанти зобов’язались, що «швидко і колективно» зібратись на найвищому рівні для узгодження кроків на підтримку України у разі можливого майбутнього нападу після завершення нинішніх бойових дій.

Президент CША Джо Байден заявив, що «Український договір» об’єднує понад 20 країн «в єдину, скоординовану та комплексну архітектуру» для підтримки України не лише зараз, але й на роки в майбутньому. За його словами, цей договір є «центральною частиною мосту» на шляху України до НАТО.

9-11 липня у Вашингтоні проходив саміт НАТО. Питання стримування агресії Росії і підтримки України було одними із головних.

Форум

XS
SM
MD
LG