Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі відновила роботу міська рада, яка не могла зібратися майже півтора місяця


У засіданні беруть участь депутати від усіх фракцій міськради
У засіданні беруть участь депутати від усіх фракцій міськради

У Запоріжжі 10 серпня відбувається сесія міської ради, чия робота була заблокована близько півтора місяця через конфлікт довкола звільнення мером Запоріжжя секретаря міської ради. Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у залі сесійних засідань зареєструвався 51 зі 64 депутатів міської ради. У засіданні беруть участь депутати від усіх фракцій міськради.

Сесія 10 серпня – позачергова. На неї офіційно винесли лише одне питання: щодо виділення коштів для ліквідації наслідків пожежі, внаслідок якої 2 серпня згоріла покрівля житлового будинку в історичному ареалі Запоріжжя Соцмісто.

Під час сесії мер Володимир Буряк також запропонував внести до порядку денного питання про надання матеріальної допомоги жителям Запоріжжя, а також перерозподілити бюджетні кошти для низки медичних програм.

Раніше, 5 серпня під стінами Запорізької ОДА на майдані Героїв Революції тисячі людей мітингували через конфлікт у міській раді. В акції взяли участь як прихильники чинного мера міста, так і його противники.

Попереднє сесійне засідання міської ради відбулося 11 червня. 30 червня, 2, 20, 23 та 30 липня депутати всіх фракцій, окрім промерської партії «Єднання», відмовилися брати участь у засіданнях ради, скликаних мером.

Свою відсутність у залі засідань представники інших політичних сил пояснили незгодою з ситуацією щодо звільнення секретаря міської ради Анатолія Куртєва, що представляє фракцію «Слуга народу», розпорядженням мера від 25 червня.

У мерії це рішення обґрунтували тим, що «він не пройшов спеціальну перевірку, яку проходять усі посадовці». Згодом в інтерв’ю муніципальному телеканалу мер Запоріжжя заявив, що це звільнення не має політичних мотивів: посада секретаря міськради залишається квотою партії «Слуга народу», і Буряк чекає на пропозиції нових кандидатур від цієї політсили.

Натомість у фракції «Слуга народу» назвали дії міського голови протизаконними і такими, що не відповідають чинному законодавству. Анатолій Куртєв подав заяву до поліції, заявивши про незаконне звільнення. За нею відкрито провадження. Також Куртєв подав судові позови з вимогою скасувати розпорядження про своє звільнення.

Інші політичні сили, зокрема фракція «Європейська солідарність», свою відсутність пояснювали неможливістю проведення їх без секретаря міськради, бо на нього покладається низка питань з організації роботи ради.

26 липня мер Запоріжжя звернувся до Верховної ради України щодо розпуску Запорізької міської ради. Наразі ці документи перебувають на розгляді профільного комітету парламенту.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG