Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі розпочалося будівництво підземних шкіл


Будівництво підземної школи у Запоріжжі. Запоріжжя, 19 червня 2024 року
Будівництво підземної школи у Запоріжжі. Запоріжжя, 19 червня 2024 року

На території міста Запоріжжя і підконтрольної Україні частини Запорізької області почалися роботи зі зведення підземних шкіл. У регіоні до кінця року планують звести 10 таких закладів, п’ять із них – в обласному центрі, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Сьогодні приблизно 70 шкіл вже розпочали свою роботу на території Запорізької області, і приблизно 15 тисяч учнів можуть відвідувати школу офлайн, але ми розуміємо, що це не те, що ми прагнемо, бо деякі класи виходять один раз на тиждень, деякі – два рази на тиждень. Наша мета – повноцінний офлайн освітній процес», – повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

«Розуміючи всі ризики, перебуваючи в 30 кілометрах від лінії фронту, де час дольоту ракети може бути менше, ніж одна хвилина, рада оборони Запорізької області ухвалила, що весь освітній процес може відбуватися суто в підземеллі. Наразі ми розпочали будівництво трьох шкіл (в Запоріжжі – ред.). Ми отримали субвенцію ще на одну школу», – додав він.

Будівельні роботи вже розпочаті на п’яти об’єктах в регіоні. Деякі з них будуть розраховані на навчання у дві зміни. Так, будівельний майданчик однієї з таких шкіл 19 червня під час спеціального престуру Запорізької ОВА показали журналістами. Підземний навчальний заклад буде розрахований на перебування в ньому близько 500 людей.

«Розраховано, що укриття буде на одночасне перебування 460 дітей, 40 вчителів і персоналу, а також ми розраховуємо, що в цьому освітньому закладі навчання буде проходити у дві зміни. Ми загалом розраховуємо, що приблизно тисяча учнів буде охоплена освітнім процесом повноцінним у підземній школі. Технологічний процес будівництва розрахований глобально на майже рік. Сьогодні графік, який наданий підрядником: кінець жовтня – закінчення будівництва…Отже, ми розраховуємо, що восени діти зможуть піти до цієї школи», – сказав голова Запорізької ОВА.

Зводитимуться й обладнуватимуться підземні навчальні заклади у Запорізькій області коштами державної субвенції, місцевих бюджетів й іноземних донорів.

За підрахунками Запорізької ОВА, у регіоні мешкає близько 50 тисяч дітей шкільного віку.

Про намір відкрити підземні школи, щоб перейти на офлайн-навчання, влада Запоріжжя повідомила в лютому цього року.

Раніше, з вересня 2023 року, у Харкові у підземці облаштували 60 класів для місцевих школярів.

Форум

XS
SM
MD
LG