Доступність посилання

ТОП новини

«Те, що полон вбиває – воно не на пустому місці». У Запоріжжі вшанували пам’ять загиблих в Оленівці


Внаслідок вибуху в одному з бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі» (фото ілюстраційне)
Внаслідок вибуху в одному з бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі» (фото ілюстраційне)

У Центрі ветеранського розвитку у Запоріжжі 25 червня відбувся захід-реквієм за загиблими в Оленівці, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода. До нього долучилися ветерани російсько-української війни, волонтери, рідні військових, представники громадських організацій. Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих в Оленівці українських військовополонених.

«Хотілось у цю зустріч вкласти все: і співпричетність до болю, який переживають близькі, і причетність до гніву і бажання помсти. Для того, щоб цю величезну скелю болю розробити на маленькі камінці: вона не зникне, але це допоможе її нести далі. Згадати цей страшний злочин, що він не пересіс у якесь календарне, абстрактне розуміння дати, аби ми розуміли рівень того жахливого скоєного злочину, того невимовного болю, жаху, який переживали і переживають наші хлопці у полоні», – розповіла співорганізаторка заходу, волонтерка Ольга Плечун.

До заходу також долучились українські військові, які пройшли російський полон.

«Коли стався цей жах в Оленівці, ми якраз з кількома моїми побратимами не спали всю ніч. Ми чітко чули, що це був вибух. І після цього вибуху ми почули несамовиті крики наших побратимів з «Азову», які пліч-о-пліч з нами виконували бойові завдання з відсічі збройної агресії Росії. І вже тривалий час пройшов. І з деякими хлопцями, які вижили, які були в тому цеху в промзоні, ми зустрілись. У деяких були і поранення в Маріуполі, і ще додався теракт. Зараз дуже складно деяким пересуватися, просто себе обслуговувати. Тому я знову наголошую на тому, що ми кожен день маємо ланка за ланкою передавати інформацію про те, що наші захисники, наші співвітчизники знаходяться в полоні. Те, що полон вбиває – воно не на пустому місці», – сказав оборонець Маріуполя, боєць Національної гвардії Олександр на позивний «Демон», який повернувся до України під час обміну полоненими 31 січня 2024 року.

В рамках заходу відбувся показ документального фільму про події в Оленівці. Також присутні могли задати питання та проконсультуватися у представниці правозахисної організації «Егіда», що надає допомогу родинам військовополонених та українським військовим, що пройшли полон.

У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка був зруйнований. Тоді загинули щонайменше 50 українських військовополонених з «Азовсталі».

Як стверджує українська влада, Росія організувала масове вбивство українських полонених, щоб звинуватити й дискредитувати українські сили (зокрема, щоб зашкодити постачанню ефективної зброї в Україну). За даними Офісу генпрокурора України, попередньою причиною вибуху в будівлі могла бути термобарична зброя. Водночас у Міноборони Росії заявили, що по тюрмі ракетами HIMARS нібито вдарили українські військові.

В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та через відсутність «необхідних гарантій безпеки».

Форум

XS
SM
MD
LG