Доступність посилання

ТОП новини

«Агентство»: YouTube вперше на запит влади РФ почав блокувати відео про ухилення від мобілізації


Йдеться про щонайменше чотири відео
Йдеться про щонайменше чотири відео

Відеохостинг YouTube вперше на запит російського відомства Роскомнагляд заблокував на території РФ відео про ухилення від мобілізації до російської армії, пише видання «Агентство».

Йдеться про щонайменше чотири відео, в яких містяться поради про те, як уникнути призову на військову службу в Росії, уточнює видання. Так, під блокування потрапили відео на каналах «Дозор у Волгограді», «Школа призовника» і ще одного незалежного регіонального ЗМІ, назва якого не уточнюється. Крім того, відеохостинг пригрозив повністю заблокувати канал «ОВД-Інфо», а не лише окремі відео, що може стати першим випадком блокування цілого каналу, зазначає «Агентство».

У повідомленнях про блокування, які отримали зазначені проєкти і ЗМІ, вказано, що це зробили на підставі повідомлень від Роскомнагляду про те, що матеріали каналів про ухилення від мобілізації порушують федеральний закон «Про інформацію».

У коментарі «Агентству» експерт із кібербезпеки, який побажав залишитися неназваним, повідомив, що до цього YouTube не блокував опозиційний контент на вимогу російської влади. «Це новий тренд, коли правозахисний контент видаляється саме на запит російського уряду, а не через порушення політики Google або західних країн», – сказав експерт.

На початку вересня 2023 року користувачі YouTube у Росії повідомили про збої в роботі сервісу. За даними російського журналу Forbes, збої могли статися через те, що Роскомнагляд тестував блокування сервісу, хоча це відомство заперечувало.

Останнім часом у Росії все частіше звучать заклики заблокувати відеохостинг YouTube на території країни. З такою вимогою виступали члени Ради федерації і депутати Держдуми Росії. Пропозицію тривалий час регулярно висловлювала голова державного каналу RT Маргарита Симоньян.

Форум

XS
SM
MD
LG