Доступність посилання

ТОП новини

У Єрмака запитали, чи існують умови, за яких Україна могла б повернутися до виробництва ядерної зброї. Він відповів


Андрій Єрмак заявив, що Україна відмовились від ядерної зброї і це є її міжнародні зобовʼязання
Андрій Єрмак заявив, що Україна відмовились від ядерної зброї і це є її міжнародні зобовʼязання

Глава Офісу президента України на запитання Радіо Свобода, чи існують умови, за яких Україна могла б повернутися до виробництва ядерної зброї, пояснив, що Україна раніше уже ухвалила рішення відмовитись від ядерної зброї. І зараз мова йде про гарантії від інших країн.

«Ми не думаємо про це. Ми відмовились – це наші міжнародні зобовʼязання, а ми, на відміну від [Росії], не порушуємо міжнародні зобовʼязання», – сказав керівник Офісу президента України в коментарі Радіо Свобода.

Читайте також: Україна ніколи не говорила про підготовку до створення ядерної зброї – Зеленський

Німецьке видання BILD 17 жовтня повідомило, що нібито влада України дійсно серйозно розглядає можливість відновлення запасів ядерної зброї. Видання посилається на заяву неназваного високопоставленого українського чиновника, за словами якого, Україна не змириться з другим наступом російських військ на Київ, і в цьому разі буде відновлено український ядерний арсенал, від якого країна добровільно відмовилася в 1990-ті під час підписання Будапештського меморандуму.

«У нас є матеріали, у нас є знання. Якщо буде наказ, нам знадобиться лише кілька тижнів, щоб отримати першу бомбу», – заявив цей український чиновник.

Цьому передувала заява Володимира Зеленського на пресконференції під час саміту лідерів Європейського союзу, який повідомив, що у розмові з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом розповів, що Україні для захисту потрібне членство у НАТО, адже гарантії Будапештського меморандуму були провалені.

«Або в України буде ядерна зброя – і тоді це для нас захист, – або ми повинні мати якийсь альянс. Окрім НАТО, на сьогодні ми не знаємо дієві альянси», – сказав Зеленський.

Він наголосив, що Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Форум

XS
SM
MD
LG