Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова корегувати формулу миру, але без територіальних поступок – Єрмак


Єрмак додав, що Україна, як жертва агресії, не може прийняти жодних змін, які «загрожують її існуванню»
Єрмак додав, що Україна, як жертва агресії, не може прийняти жодних змін, які «загрожують її існуванню»

Україна готова обговорювати будь-які варіанти коригування формули миру. Але лише ті, які підтримують територіальну цілісність та повний суверенітет країни, написав глава Офісу президента Андрій Єрмак для видання з Фінляндії Hufvudstadsbladet.

«Хоча формула миру встановлює основні принципи миру в Україні, усі держави повинні брати активну участь у розробці основи миру. Реалізація цих принципів може і повинна керуватися, коригуватися і доповнюватися консенсусом», – йдеться у статті.

Єрмак додав, що Україна, як жертва агресії, не може прийняти жодних змін, які «загрожують її існуванню, праву на самовизначення чи людській гідності українського народу».

9 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що в листопаді буде готова українська формула миру «з усіма умовами, в яких прописане справедливе завершення війни». Документ буде готовий до другого саміту миру.

У вересні у МЗС Росії заявили, що Москва не брала і не братиме участі у Саміті миру, оскільки «цей процес нічого спільного з врегулюванням не має».

24 вересня президент України заявив, виступаючи в Раді безпеки ООН, що Путін порушив «багато міжнародний правил, він не зупиниться сам,Росія може бути лише примушена до миру».

15–16 червня Швейцарія приймала перший Глобальний саміт миру. Понад 80 країн і чотири організації, серед яких Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру.

Після саміту міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припустив, що наступну зустріч можуть провести до виборів в США – 5 листопада.

Форум

XS
SM
MD
LG